Dansk Flygtningehjælp udlover 100.000 til den bedste roman om flygtninge

Vi befinder os i den alvorligste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig. Hvad betyder det for mennesker, for samfund og for verden som helhed?
 

Dansk Flygtningehjælp inviterer sammen med Dansk Forfatterforening og forlaget Tiderne Skifter det skrivende Danmark til at forfatte en roman med flygtninge som tema. 

"Der bliver talt utroligt meget om flygtninge og deres situation. Her kan litteraturen på en helt unik måde skildre den tid, vi befinder os i og give læserne en ny og dybere forståelse for, hvad der ligger bag alle mediehistorierne", siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.


Formand for Dansk Forfatterforening, Jakob Vedelsby, pointerer, at de massive flygtningestrømme i verden, og den manglende politiske vilje til på internationalt niveau for alvor at tage hånd om årsagerne, er et af de helt store temaer i vores samtid.

Det er et næsten uoverskueligt problem, men det skal løses – og verdenssamfundet må tage fat nu, siger han og fortsætter:     

- Med romankonkurrence opfordrer vi til at bearbejde flygtningetemaet gennem litteraturen. Jeg er overbevist om, at der allerede nu er skrevet mange anslag til romaner om flygtninge, og jeg håber, at vi med denne konkurrence kan hjælpe skriverierne på vej.

Romankonkurrencen er åben for både debutanter og etablerede forfattere, og manuskriptet skal afleveres senest den 1. juli 2016. Vindernavnet vil blive offentliggjort i slutningen af oktober 2016 i forbindelse med Dansk Flygtningehjælps 60 års jubilæum, og romanen udgives på forlaget Tiderne Skifter.

- Flygtningespørgsmålet er endnu ikke blevet behandlet så udførligt i litteraturen herhjemme. Det glæder jeg mig til, at vi kan ændre på, siger forlagsdirektør på Tiderne Skifter, Claus Clausen.

Juryen består af forfatterne Ida Jessen, Peder Frederik Jensen, Dy Plambeck, Jo Hermann, Lotte Thrane, litteraturkritiker Mai Misfeldt og forlagsdirektør Claus Clausen.

Deadline for manuskripter er den 1. juli 2016. 

For yderligere informationer eller interviews kontakt presserådgiver i Dansk Flygtningehjælp Sara Schlüter på 2611 1336 eller ssc@drc.dk 

Om juryen:

Ida Jessen: Forfatter og oversætter. Seneste udgivelse: ‘Postkort til Annie’ (2013).

Peder Frederik Jensen: Forfatter, bådebygger og debattør. Seneste udgivelse: ‘Banedanmark’ (2014).

Dy Plambeck: Forfatter, skribent og debattør. Seneste udgivelse: ‘Mikael’ (2014).

Jo Hermann: Forfatter, tidligere formand for Dansk Forfatterforening. Seneste udgivelse: ’Kejserens klarsyn’ (2012).

Mai Misfeldt: Litteraturkritiker ved Kristeligt Dagblad, oldermand for Litteraturkritikernes Lav.

Lotte Thrane: Forfatter. Seneste udgivelse: ‘Vildfugl og verdensborger’ (2015). Dansk Forfatterforenings repræsentant i juryen.

Claus Clausen: Forlagsdirektør ved Tiderne Skifter, der siden 1973 har udgivet mere end 1500 forskellige titler.

Bliver din roman valgt som vinder af konkurrencen, får du:

100.000 kr. og en kontrakt med forlaget Tiderne Skifter.

Vilkår for romankonkurrencen:

 1. Både etablerede forfattere og debutanter kan deltage.
 2. Forfatteren skal være fyldt 18 år på det tidspunkt, hvor manuskriptet indleveres.
 3. Romanen skal være skrevet på dansk. 
 4. Forfatteren skal have den fulde ophavsret til romanen.
 5. Romanen skal være på minimum 200 og maksimum 350 sider á 2.000 anslag inkl. mellemrum. Håndskrevne manuskripter tages ikke i betragtning. 
 6. En synopsis på én side skal vedlægges manuskriptet. 
 7. Romanen skal indleveres under mærke – dvs. at forfatterens navn ikke må optræde i manuskriptet. Forfatterens navn, adresse og evt. e-mail skal derimod vedlægges i lukket kuvert, der indleveres sammen med manus. Romanen behøver ikke afleveres printet, men en elektronisk udgave skal medsendes f.eks. på cd-rom eller usb-stik. Forfatters navn, adresse og kontaktinfo skal vedlægges i et separat dokument i den elektroniske udgave.
 8. Romanen skal være os i hænde senest den 1. juli 2016 kl. 24.00. Vinderen kåres den 30. oktober 2016. 
 9. Romanen må ikke tilbydes andre forlag i bedømmelsesperioden. 
 10. Romanen skal sendes til forlaget Tiderne Skifter: Læderstræde 5, 1201 København K, tydeligt mærket ”Romankonkurrence”. 
 11. Vinderen får direkte besked. 
 12. Juryen forbeholder sig ret til ikke at udpege en vinder. 
 13. Forlaget Tiderne Skifter påtager sig kun redaktionel tilbagemelding i forhold til vinderromanen.
 14. Indsendt materiale til konkurrencen returneres ikke.