Foto: Klaus Bo Christensen

Rekordomsætning på 2,9 milliarder – på trist baggrund

2016 markerede Dansk Flygtningehjælps 60 års jubilæum. I løbet af de 60 år har Dansk Flygtningehjælp vokset sig til Danmarks største humanitære organisation. Sidste år satte organisation endnu engang rekordomsætning – men på en trist baggrund med rekordhøje flygtningetal på verdensplan. Vi har desværre aldrig været mere relevante, lyder det fra organisationen, i forbindelse med offentliggørelsen af årsrapporten.
 
 

19.05.2017

2016 fortsatte med at sætte triste rekorder på flygtningeområdet – og det kan aflæses i Dansk Flygtningehjælp netop offentliggjorte årsregnskab. Organisationen havde en omsætning på 2,9 milliarder i et år, som samtidig markerede et 60-års jubilæum for organisationen, der ellers kun var tænkt som en midlertidig konstruktion, da Dansk Flygtningehjælp blev oprettet i 1956.

”Det er på en yderst trist baggrund, at Dansk Flygtningehjælp igen i år øger vores omsætning. Vi hjælper flygtninge og fordrevne verden over med et stort fokus på de såkaldte nærområder. Vi bruger klart størstedelen af vores omsætning på hjælpearbejdet ude i verden, og der er desværre behov for meget mere hjælp,” siger Stig Glent-Madsen, Dansk Flygtningehjælps formand.  

Regnskabet for 2016 er en del af Dansk Flygtningehjælps årsrapport, som netop er offentliggjort. Med en stigning i omsætningen på omkring 10 procent, over 7.000 medarbejdere og arbejde i mere end 35 lande, er der fortsat ekstraordinært travlt for organisationen, der er Danmarks største internationale nødhjælpsorganisation.

”Da Dansk Flygtningehjælp blev dannet i 1956, i forbindelse med de ungarske flygtninge der kom til Danmark, havde ingen forestillet sig, at organisationen skulle have en lang levetid. Men verden har desværre udviklet sig i den forkerte retning på flygtningeområdet, og derfor har Dansk Flygtningehjælp aldrig været mere relevante, end vi er i dag. Der er ikke noget, vi hellere ville være end unødvendige, men desværre peger alt i retning af, at der er brug for vores hjælp i mange år endnu,” siger Stig Glent-Madsen.

For første gang har Dansk Flygtningehjælp brugt mere end to milliarder kroner på det internationale hjælpearbejdet, og det er tæt på at være en fordobling i forhold til 2012. Den største enkeltstående landeoperation er Irak, hvor blandt andet den militære operation i Mosul alene har sendt næsten 500.000 mennesker på flugt. Desuden blev aktiviteterne i Grækenland udvidet markant i 2016 som følge af de mange flygtninge, som der er strandet i landet. Også arbejdet i Nigeria blev fordoblet i omfang, som følge af kampene mellem Boko Haram og det nigerianske militær, som har tvunget millioner på flugt.

”Vi er selvfølgelig stolte af stadig at kunne være relevante, når nye flygtningekriser opstår – og at vi er en af FN’s foretrukne partnere. Der opstår hele tiden nye situationer, som vi skal være klar til at respondere på. Eksempelvis har vi lige nu en lurende sultkatastrofe på tværs af Afrika og Yemen, hvor millioner af mennesker risikerer at dø af sult, hvis vi ikke hjælper dem i tide. Og så må vi samtidig ikke glemme verdens største flygtningekrise i Syrien, som stadig mangler løsninger, selvom den har bevæget sig ind i det syvende år,” siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

”Netop manglen på løsninger på flygtningeområdet er noget, vi ser som en global tendens. Mange lande lukker sig om sig selv, sender flygtninge tilbage til usikre tilstande og vil ikke deltage i den internationale ansvarsfordeling herunder at tage ansvar for kvoteflygtninge. Men når det internationale samfund ikke leverer løsninger, må organisationer som Dansk Flygtningehjælp træde til,” fortsætter Andreas Kamm.

I Danmark løser Dansk Flygtningehjælp en lang række opgaver blandt andet med uvildig, juridisk rådgivning af asylansøgere, rådgivning omkring repatriering, organisationen udfører integrationsopgaver for mange danske kommuner og har omkring 8.500 frivillige, som landet over arbejder for at gøre det nemmere for nye medborgere at finde til rette i det danske samfund. 

Læs årsrapporten her

Læs formandens mundtlige beretning her