Arkivfoto

Online lektiehjælp til børn og unge med flygtningebaggrund hitter

Flere end 500 børn, unge og forældre med flygtningebaggrund får hjælp af DRC Dansk Flygtningehjælps frivillige, der arrangerer online lektiehjælp, mens landets skoler er lukket ned på grund af COVID-19.
 
 

01.04.2020

Tusindvis af hjemmeskoler er skudt op i hjem over hele landet, siden alle skoler blev lukket ned på grund af risikoen for smitte med coronavirus. Men opgaven med at skulle undervise er dog ikke lige let for alle forældre.

Derfor har DRC Dansk Flygtningehjælp nu for første gang lanceret et online tilbud om lektiehjælp til børn og unge og forældre med flygtningebaggrund.

Bag lektiehjælpen står 300 frivillige fra hele landet. De er til daglig tilknyttet nogle af DRC Dansk Flygtningehjælps forskellige frivilliggrupper, men på grund af risiko for smitte med coronavirus ligger de fysiske frivilligaktiviteter i øjeblikket stille.

Lektiehjælp online
I stedet er de frivillige nu rykket online, hvor de blandt andet hjælper forældre og børn med stavning og matematik, men også med adgang til at komme på de forskellige skole- og læringsportaler. 

”Vi ved, at mange forældre med flygtningebaggrund oplever store udfordringer med opgaven om at skulle undervise deres børn derhjemme. Udfordringerne handler blandt andet om at komme på de forskellige skole-portaler og forstå de opgaver, der bliver stillet til børnene,” siger Anne Cathrine Lausten Haugstrup, der er regionskonsulent i DRC Dansk Flygtningehjælp.

Hun mener, at lektiehjælpen også giver forældrene mulighed for at støtte op om deres børns læring.

”Vi anbefaler, at én af børnenes forældre deltager i lektiehjælpen, især når det handler om mindre børn. Lektiehjælpen er en glimrende chance for at styrke forældre til mindre børn i at hjælpe børnene på vej,” siger Anne Cathrine Lausten Haugstrup.

Tilbud på forsøgsbasis
Selv om tilbuddet om online lektiehjælp opstod spontant som følge af skolelukninger, er det allerede nu så populært, at DRC Dansk Flygtningehjælp overvejer at fortsætte det, når skolerne igen er åbne.

”Det har været så fantastisk at se det store engagement fra børn, frivillige og forældre, så hvis det efter epidemien viser sig, at der fortsat er interesse og behov for lektiehjælp online, vil vi naturligvis fortsat understøtte initiativet,” siger Lone Tinor-Centi, der er chef for DRC Dansk Flygtningehjælps integrationsafdeling. 

FAKTA

Lektiehjælpen administreres på Facebook
Lektiehjælpen administreres på den lukkede Facebook-gruppe DRC Online Lektiehjælp til børn og unge. Gruppen er bemandet af frivillige fra DRC Dansk Flygtningehjælp, hvis børneattester er tjekket af Rigspolitiet. Derudover overvåges gruppen af medarbejdere i DRC Dansk Flygtningehjælp.

Sådan gør man
Personer, der ønsker at få onlinehjælp, skal anmode om at blive medlem af Facebookgruppen. Herefter opretter man et opslag, hvori man kort skriver, hvad man har brug for hjælp til og på hvilket niveau, f.eks. ”logge ind på Aula”, ”matematik 9. klasse” eller ”boganmeldelse, 3. klasse”. En af de frivillige i gruppen melder sig nu til at hjælpe, og kontakten mellem den frivillige og forældre/barn kan nu køre videre på en anden kommunikationskanal, som parterne selv aftaler indbyrdes, f.eks. Messenger, Teams, Facetime eller andet.