Muhooza med sin mor og datteren Esther.

”Jeg drømmer om at gå i skole igen”

Da 15-årige Muhooza blev gravid efter en voldtægt, mistede hun sin fremtid. Men efter at hun har været med i et projekt for flygtningepiger i Uganda, har hun fået mulighed for at forsørge sig selv og sin datter og fået håbet tilbage.
 
 

27.05.16

Muhooza var familiens håb om en bedre fremtid. På trods af at familien måtte flygte fra deres hjem og nu levede en udsat tilværelse, var det vigtigt at Muhooza kom i skole. På den måde regnede hendes mor med, at 15-årige Muhooza kunne forsørge sine forældre, når de blev for gamle til at passe deres lille jordlod i det nye, midlertidige hjem i Uganda.

Men da hun var 13 år gammel blev Muhooza voldtaget. Hun blev gravid og måtte droppe ud af skolen. Da hun skulle føde gik det helt galt. Muhoozas unge alder gav store komplikationer og selvom hendes datter Esther kom til verden uden de store mén, så det anderledes ud for Muhooza. Et kejsersnit efterlod hende ude af stand til at hjælpe forældrene i marken.

Alle flygtninge har kapaciteter

Det at være på flugt er en yderst udsat situation for alle. Selvom oplevelserne og omstændighederne er forskellige fra person til person, understreger Kathrine Starup. Hun er global rådgiver for arbejdet med beskyttelse af flygtninge og fordrevne i Dansk Flygtningehjælp:

- I en flugtsituation er man ude af sine vante rammer. Man befinder sig ofte midt i et kaos, hvor der ikke nødvendigvis er nogen myndigheder, der har kontrol med situationen eller har fokus på at beskytte og hjælpe civilbefolkningen.

Selv når man finder sikkerhed et andet sted end hjemme, går sårbarheden som oftest ikke væk.

- Man er ofte væk fra sin familie og det sociale sikkerhedsnet i ens lokalsamfund. Det er en ekstraordinær situation og det gør, at man er endnu mere udsat end ellers. Uanset om man er internt fordrevet eller er flygtet til et andet land, så vil man ofte opleve diskrimination, når man kommer frem til et sted, hvor man kan opholde sig i lidt længere tid.

- Man har ikke ligeværdig adgang til f.eks. sundhedsydelser, til skoler eller til arbejdsmarkedet. Man har simpelthen ikke de samme rettigheder som andre. Alle de ting er medvirkende til, at man bliver ekstra sårbar, siger Kathrine Starup.

En af de vigtigste ting i arbejdet med beskyttelse af flygtninge og fordrevne er at være i stand til at identificere og forstå de specifikke og ofte meget forskellige behov og sårbarheder blandt individer og grupper, siger Kathrine Starup.

Det nytter ikke noget at skære alle situationer eller mennesker over én kam. Derfor laver Dansk Flygtningehjælp et stort arbejde med at kortlægge behov og sårbarheder for forskellige flygtningegrupper.

- Det er rigtig vigtigt at forstå, hvem de her mennesker er. Vi gør meget ud af at overvåge situationen løbende, fordi konflikter jo også ændrer sig over tid og dermed forholdene for flygtninge og fordrevne. Vi forsøger at fange de forskellige behov og de forskellige kapaciteter, fordi alle folk har kapaciteter. Det er meget vigtigt at få dem identificeret, så vi kan bygge på dem og give den rigtige støtte til flygtninge og fordrevne og i det her tilfælde pigerne.

Drømmer om skolebænken

For Muhooza betød det konkret, at hun havde behov for at kunne brødføde sig selv og sin nyfødte datter på anden vis, efter at komplikationerne fra kejsersnittet havde gjort det umuligt for hende at arbejde på forældrenes jordlod.

Hun blev inviteret til at være en del af et Dansk Flygtningehjælp projekt i Kyegegwa i det sydvestlige Uganda, som rettede sig særligt mod piger, der har været udsat for kønsbaseret vold. Projektet giver pigerne færdigheder og hjælp, så de kan forsørge sig selv. Muhooza blev trænet som syerske og har fået en symaskine. I dag har hun cirka tre kunder om dagen.

DSC02240

- Jeg var meget bekymret for, om jeg ville kunne give min datter nok mad. Særligt fordi jeg var tvunget til at bede mine forældre om alting. Men i dag kan jeg sørge for næsten alting selv, siger hun og remser op.

Hun kan købe stof og sy tøj til 18 måneder gamle Esther, hun har kunnet købe et par sko til sig selv, mælk til datteren og endda købe mælk til resten af familien. 

- Jeg drømmer om at gå i skole igen. Det vil jeg gerne. Lige så snart Esther bliver lidt ældre, siger Muhooza, inden hun bøjer sig tilbage over symaskinen, der sætter tråd i hendes fremtid.