Syriske flygtninge går den femte vinter i møde

Mange syriske flygtninge har kæmpet en brav kamp for at få deres familier i sikkerhed fra krigen i hjemlandet. Men der er én ting, de har svært ved at gøre noget ved, og det er de faldende temperaturer, sne og kraftig regn, når den bitre vinterkulde for alvor tager fat i Mellemøsten.
 
 

Det kolde vejr kan være yderst skadeligt for de millioner af flygtninge og internt fordrevne, der har mistet alt i forbindelse med deres flugt, og Dansk Flygtningehjælp arbejder hårdt på at være klar til vinteren 2015/16.

"Det er en tid med stor usikkerhed for de mange flygtninge og fordrevne, der ved, hvor koldt det bliver, men simpelthen ikke har mulighed for at gøre deres midlertidige bolig klar til vinteren, for slet ikke at snakke om at købe varmt tøj til sig selv og familien. Et tæppe og varmt tøj kan virkelig gøre en forskel," siger Peter Klansø, regional chef for Dansk Flygtningehjælp i Mellemøsten.

Mange flygtningefamilier i nabolandene bo i meget dårlige boliger, såsom skure, telte, ufærdige bygninger og ofte flere familier i samme bolig. De har ikke midlerne til at isolere boligerne dermed beskytte sig mod den rystende kulde, der rammer regionen.

Sidste vinter skabte sneklædte flygtningelejre og byområder samt temperaturer under frysepunktet bekymringer om sundheden for flygtningene, som manglede adgang til varmt tøj og isolerede bygninger. I begyndelsen af januar, frøs tre syriske flygtningebørn ihjel i Libanon og en snestorm inde i Syrien dræbte to børn.

"Mange af de sårbare flygtninge, har brugt al deres opsparing for simpelthen at overleve de sidste fire års liv på flugt. De fortæller os, at de bliver nødt til at foretage valg mellem fødevarer eller vintertøj til deres børn," siger Peter Klansø.

Dansk Flygtningehjælps vinterhjælp

Dansk Flygtningehjælps vinterprogram er allerede i gang med uddeling af vinterpakker og betalingskort, så flygtningene kan købe den vinterhjælp, de har mest brug for i Jordan, Irak, Syrien, Tyrkiet og Libyen. Men på trods af det er der brug for mange flere penge til at dække de store behov for millioner af sårbare flygtninge og fordrevne.

Syrien

I Syrien har Dansk Flygtningehjælp allerede pakker med vinterhjælp og støtte til husly til næsten 200.000 fordrevne syrere, men alt i alt er der mere end 3 millioner mennesker inde i Syrien, der har brug for vinterhjælp.

Tyrkiet

Dansk Flygtningehjælp er den eneste internationale organisation, der leverer vinterhjælp i Kilis, nær den syriske grænse. 10.000 personer vil modtage betalingskort, der giver folk mulighed for at købe tæpper, kul, tøj eller brændstof. I Urfa, vil 20.000 husstande modtage disse betalingskort, og der vil i alt blive givet vinterhjælpe til mere end 60.000 fordrevne i Sanliurfa provinsen.

Jordan

Dansk Flygtningehjælp har mulighed for at hjælpe 11.000 flygtninge med vinterhjælp, men behovene er meget større. Over 288.000 syriske flygtninge, der bor uden for lejrene er stadig i direkte behov for vinterhjælp.

Libyen

Dansk Flygtningehjælp regner med at uddele vinterhjælp, hjælpe med reparationer og huslejetilskud til over 9.000 mennesker i Libyen. Dansk Flygtningehjælp vil også uddele tæpper, madrasser og varmeapparater til at dække behovene for næsten 1000 flygtninge og migranter i detentionscentrene i i og omkring Tripoli og omkringliggende region.

Irak

Over 15.000 sårbare fordrevne, der bor i uformelle lejre i Bagdad vil modtage et engangsbeløb, så de kan købe tæpper, tøj eller brændstof. UNCHR siger, at den manglende finansiering til nødhjælp Irak, kan risikere at efterlade en halv million intern fordrevne og syriske flygtninge uden brændstof til madlavning eller boligopvarmning.