Støjberg besøgte Dansk Flygtningehjælp i Jordan

Den danske udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg besøgte syriske flygtninge i Jordan lørdag 15. august. Her var hun forbi Dansk Flygtningehjælps aktivitetscenter i hovedstaden Amman og kunne høre fortællinger fra de syriske flygtninge om flugten fra Syrien – og hvordan det er at leve i nabolandet Jordan.
 
 

Kategori: Mellemøsten, Nyheder, internationalt

"Det er godt, at hun kommer her og ser for sig selv, at vi er mennesker, der ønsker fred og at være i stand til at give vores børn uddannelse og et bedre liv. Vi vil gerne være i stand til at passe på os selv, men vi kom med ingenting og har behov support," sagde den syriske flygtning, Mohammad Eid Joumma, på 46 år.

Faderen til tre, som blev tvunget til at flygte fra Homs i Syrien til Jordan, da Islamisk Stat invaderede hans hjem i 2013, sagde, at han forsøger at holde modet oppe for sine børns skyld. Men han har konstante bekymringer for om han kan betale næste måneds husleje, om han har penge nok til mad, medicin og uddannelse, og han er konstant er bekymret for sin families fremtid.

Over 85 procent af 628.000 de registrerede syriske flygtninge i Jordan bor uden for officielle lejre og over to tredjedele af syriske flygtninge i Jordan nu lever under fattigdomsgrænsen, ifølge FN. Dansk Flygtningehjælps regionale direktør i Mellemøsten, Peter Klansø, sagde, at han ønskede ministeren kom fra besøget med en bedre forståelse af baggrunden for de syriske flygtninge og begrundelsen for at flygte.

"Jeg håber, den nye minister fik en mere grundig forståelse af flygtningesituationen i regionen, de betingelser, de står overfor, og den store indsats udført af værtssamfundene til at hjælpe, men også de spændinger, det kan betyde," sagde Peter Klansø.

Ministeren har i forbindelse med turen udtalt, at det er vigtigt for den nye regering at styrke indsatsen i nærområderne. Et budskab, som Dansk Flygtningehjælp bakker stærkt op om.

”Vi er glade for, at hun med egne øjne kan se den store og nødvendige indsats, som bliver gjort i nabolandene. Og vi er positive over, hun vil styrke indsatsen i nærområderne, da det der sker i øjeblikket på ingen måde er nok. Samtidig vil en eventuel løsning på konflikten stadig medføre lange udsigter, før folk eventuelt ville kunne vende hjem. Og mange vil måske ikke kunne vende hjem til, hvor de kom fra, da vi risikerer et opdelt Syrien. Og flere steder, hvor der tidligere var byer, ligner nu Dresden efter Anden Verdenskrig. Endelig er man ved at have en hel tabt generation af syrere – netop den generation, der skulle være med til at genopbygge deres land. Så det er det lange seje træk,” siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, der også var med på turen.

Siden åbningen af det første aktivitetscenter i Damaskus, Syrien i 2008, driver Dansk Flygtningehjælp nu 20 aktivitetscentre, 9 kvindecentre samt 11 børnecentre over hele Mellemøsten. Dansk Flygtningehjælp er en af de største humanitære organisationer, der arbejder i og omkring den syriske krise. Med tilstedeværelse i Syrien, Libanon, Tyrkiet, Jordan, Irak Libyen og Tunesien, leverer Dansk Flygtningehjælps knap 1.000 medarbejdere i regionen beskyttelse, husly, nødhjælp, vand og sanitet, uddannelse, mad, indkomstskabende og humanitær minerydning for hundredtusindvis af syriske flygtninge.