Billedserie: Når sikkerhed skal findes i et krigsramt land

Næsten en kvart million er flygtet fra borgerkrigen i Syrien til det krigsramte naboland Irak. Livet for flygtningene i Irak handler primært om at vente og håbe på fred.
 
 

27.04.16

Alle fotos: Eduardo Jalil Soteras/Dansk Flygtningehjælp 

Det er næsten samme svar hver gang. "Hvad bruger jeres teenagebørn deres tid på?" 

"Qias almukhayam tawal alyawm" - "De måler lejren dagen lang".

De taler om livet i flygtningelejrene i Kurdistan i det nordlige Irak, hvor næsten 250.000 syrerere har søgt ly og sikkerhed fra borgerkrigen i deres hjemland. Men fremtidsudsigterne er dystre og for langt de fleste er der ikke noget at tage sig til dagen lang. Så de unge "måler lejren" hver dag. De laver ingenting.

Kun omkring 60 procent af de syriske flygtninge i alderen 15 til 17 går i skole, og det er faktisk nyt. Indtil for nylig var det slet ikke muligt for de unge syrere at fortsætte efter grundskolen.

Det er tilladt for syriske flygtninge at arbejde i Kurdistan, hvis de har en opholdstilladelse, men der er få jobs og alt for mange, der har brug for dem. Ud over de syriske flygtninge har Kurdistan taget imod over en million fra Iraks andre regioner, der også er plaget af krig. Derudover gør de faldende oliepriser og den stagnerende økonomi i Kurdistan det endnu mere udfordrende at finde indkomstmuligheder. Efter op mod fem års flugt, er de flestes opsparinger for længst brugt.

Det bliver sværere og sværere at klare sig for de syriske flygtninge. Ifølge FN's flygtningeorganisation, UNHCR, har 25.000 syriske flygtninge sidste år forladt Kurdistan igen. De fleste er vendt hjem til et usikkert liv i Syrien, mens andre er taget mod Europa i jagten på et bedre liv. 

Livet i flygtningelejrene i et land, der selv er i krig, er for de færreste et liv med indhold og håb. Det handler mest om at vente og holde ud. 

Iraq photo essay 1

Syriske familier venter på at et supermarked i Kawargosk-flygtningelejren i Erbil åbner. Særligt udsatte flygtningefamilier får madkuponer fra FN's fødevareprogram, WFP. Hver person, der er 'særligt udsat', får 125 kroner om måneden til mad. Dem, der får prædikatet 'udsat' modtager 65 kroner om måneden til mad.  

 

Iraq photo essay 2 (1)

Zain Al Sheikh er 38 år og far til tre unge piger. Han kom til Kawergosk-lejren i august 2013 sammen med de andre omkring 10.000 flygtninge i lejren. I 2015 fik han diagnosticeret kræft. Men de begrænsede midler hos NGO'erne har gjort, at han endnu ikke har kunne få behandling. Ud over millioner af flygtninge og fordrevne i Irak, er vurderingen, at omkring 10 millioner mennesker i Irak alene i år vil få behov for sygehjælp. Det lægger et enormt pres på de begrænsede ressourcer i det irakiske sundhedsvæsen og på NGO'erne i landet. 

 

Iraq photo essay 3

En mand får ordnet skægget i en barbersalon, som er drevet af flygtninge i Kawargosk-lejren. I 2015 modtog 369 syrere træning i at starte egne forretninger fra Dansk Flygtningehjælp og efterfølgende har 30 nye virksomheder fået små stipendier til at hjælpe med opstarten. 

 

Iraq photo essay 4

En gruppe drenge og unge mænd spiller fodbold i Kawargosk-lejren. Dansk Flygtningehjælp arbejder blandt andet gennem tre nyoprettede medborgerhuse, som yder en lang række hjælp til næsten 12.000 personer. Det er alt fra sikre børnezoner til erhvervsrettede aktiviteter og fodbolde. 

 Iraq phoyo essay 6

En syrisk mand forlader en vekseler i Kawargosk-lejren. Sammen med UNHCR har Dansk Flygtningehjælp kortlagt de jobmæssige muligheder for syriske flygtninge i Kurdistan for at hjælpe flygtninge finde beskæftigelse. Det har blandt andet ført til et decideret jobcenter, som har givet jobtræning til 100 flygtninge, fundet arbejde til 80 andre og hjulpet med opstarten af 16 virksomheder. 

 

Iraq photo essay 6

Drenge forbereder eftermiddagens fodboldkamp i Kawergosk. 

 

Iraq phoyo essay 7

Unge mænd fordriver tiden på toppen af en bakke, hvorfra man kan se Kawargosk-lejren. I 2015 var Dansk Flygtningehjælp den drivende kraft i bestyrelsen af de fire største flygtningelejre omkring Erbil. Der bor mere end 27.000 i de fire lejre. 

 

Iraq phoyo essay 8

Syriske børn leger på en kirkegård i udkanten af Kawargosk-lejren. 

 

Iraq photo essay 9

Den daglige kø til bageren i Darashkran-lejren i Erbil. Den er hjem for næsten 11.000 syrere. 

 

Iraq photo essay 10

En pige holder sin lillesøster foran deres hjem, som for nylig er blevet isoleret og nu er vandtæt. Dansk Flygtningehjælp har sidste år bygget mere end 400 huse, som huser over 1.200 udsatte flygtninge. Derudover har organisationen leveret vand, sanitet og hygiejne-sæt til over 8.200 husstande og hjælper med at udbrede viden om at forebygge sygdomme som kolera. 

 

Iraq photo essay 11

Gadeliv flygtningelejren Darashakran. For at styrke den lokale sammenhængskraft i lejrene, har Dansk Flygtningehjælp sammen med UNHCR oprettet 100 lokalkommiteer, der skal sikre borgerindragelse i driften af lejrene. 

 

Iraq phoyo essay 12

En familie foran deres telt.

 

Iraq photo essay 13

En far og søn kører gennem Darashakran-lejren på en tuk tuk motorcykel. 

 

Iraq photo essay 14

En pige leger på et udtørret vandløb i udkanten af Darashakran-lejren. 

 

Iraq photo essay 15

Børn leger i nærheden af et udtørret vandløb i Darashakran-lejren. 

 

Iraq photo essay 16

En syrisk dreng kigger ud af vinduet i en købmandsforretning. 

 

Iraq photo essay 17

En skolelærer sidder alene i et klasseværelse i Qushtapa-lejren i Erbil. Først ved udgangen af 2015 blev det muligt for børn at fortsætte i skole efter 6. klasse. Der er dog få elever. Ifølge læreren har mange af de unge forladt lejren for at søge lykken andre steder, nogle i Europa. 

 

Iraq photo essay 18

Hissam Ahmad står foran sin families telt i Qushtapa-lejren. Han driver en købmandsforretning i lejren sammen med en anden. Men det er svært at tjene nok til at brødføde de ni medlemmer af hans familie, siger han. Hissam Ahmad overvejer nu at forlade Irak og tage til Europa. 

 

Iraq photo essay 19

47-årige Mohammed-Hanifa Omar ejede i Syrien en virksomhed, der lavede makiner. I dag bor han i dette telt i Basherma-lejren.  

 

Iraq photo essay 20

Endnu en dag, endnu en fodboldkamp. 

 

Iraq photo essay 21

Silouetter af kvinder med deres børn rammer et NGO-kontor i Basherma-lejren. 

Dansk Flygtningehjælp i Irak

I 2003 begyndte Dansk Flygtningehjælp som en af de første internationale, humanitære organisationer at arbejde i Irak efter at krigen brød ud. Først med et kontor i Diyala og kort tid efter i Basra. I dag arbejder Dansk Flygtningehjælp i ni af landets 18 provinser.