Nu fire millioner syriske flygtninge i nabolandene

 
 

09.07.15

Kategori: Mellemøsten, Nyheder, internationalt, Pressemeddelelser

Mere end fire millioner syrere nu er flygtet fra krisen i Syrien og befinder sig i nabolandene, i henhold til nyeste tal fra FN’s flygtningehøjkommissariat, UNHCR. Dansk Flygtningehjælp siger, at det er nu er tid for det internationale samfund til at tage ansvar.

Med de nye tal, er de syriske flygtninge nu den største flygtningegruppe fra en enkelt konflikt i en generation. Det er kun 10 måneder siden, at tallet var tre millioner. UNHCR forventer, at tallet rammer næsten 4,3 millioner syriske flygtninge ved udgangen af året.

"Dette er en global krise, og derfor er det nødvendigt med et globalt ansvar og ikke mindst en international omfordeling. Mens nabolande som Tyrkiet, Libanon og Jordan er vært for omkring 95 % af de syriske flygtninge, er det tid for det internationale samfund til at intensivere og give de syriske flygtninge den støtte, de fortjener. Men samtidig også at afhjælpe nabolandene med deres tunge byrde. Vi ser et stigende antal syriske flygtninge til Europa, og selvom tallene er langtfra dem er på størrelse med nærområderne, så er det tid for det internationale samfund til proaktivt at lave fælles løsninger for de syriske flygtninge," siger Peter Klansø, Regional Direktør i Mellemøsten for Dansk Flygtningehjælp.

Den syriske krise er blevet kaldt den største humanitære tragedie i vor tid af FN. Og med krigen i Syrien, der nu er gået ind i sit femte år, kan det være vanskeligt at se lys for enden af tunnelen. UNCHR og partnere har for hele 2015 appelleret for 37 milliarder kroner. Men i slutningen af juni var kun en fjerdel af dette blevet modtaget.

"Vi har nu markeret fire årsdage for krigen i Syrien. Vi har markeret den første million flygtninge, den anden og den tredje - og nu har vi altså mere end fire millioner registrerede syriske flygtninge i nabolandene. Derudover har vi 7,6 millioner internt fordrevne inde Syrien, fanget i krigen. Dette viser på alle måder, at det er en langvarig og fortsat krise, men også at det er tid for det internationale samfund til at træde til. De humanitære konsekvenser er et resultat af en fejlslagen politik, og derfor er det på tide at tage ansvar og handle, "siger Peter Klansø.

Med 1,8 millioner flygtninge i Tyrkiet, 1,2 millioner i Libanon og næsten 700.000 i Jordan, er det nabolandene, der bærer den langt tungeste byrde på deres skuldre.

"Vi ser hver dag, hvordan regionen og ikke mindst enkeltpersoner gør en enorm indsats lokalt for at hjælpe de syriske flygtninge. Vi har tidligere lanceret en Everyday Heroes kampagne, der gav opmærksomhed til dem, der gør en forskel hver dag. Uanset om det er den libanesiske kok, der har serveret 190.000 gratis måltider til syriske flygtninge eller den jordanske journalist, der har været at give radiotid til de syriske flygtninge og ladet deres historier blive fortalt. Samtidig viser dette, at vi er nødt til at gentænke vores syn på flygtninge fra at være en byrde, til at se dem som ressourcer," siger Peter Klansø.

Dansk Flygtningehjælp er en af de største humanitære organisationer, der arbejder i og omkring den syriske krise. Med tilstedeværelse inde i Syrien, samt nabolandene Libanon, Tyrkiet, Jordan og Irak og transitlande som Libyen og Tunesien, leverer Dansk Flygtningehjælps knap 1.000 medarbejdere i regionen beskyttelse, husly, nødhjælp, vand og sanitet, uddannelse, mad, indkomstskabende og humanitær minerydning for hundredtusindvis af syriske flygtninge.