Nu er 59,5 mio. på flugt verden over

 
 

18.06.15

Kategori: Pressemeddelelser, Holdninger og debat, Nyheder, internationalt

Nye tal fra FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, viser, at der er næsten 60 mio på flugt på verdensplan. Tallet er steget fra 51,2 mio året før og det er den største stigning nogensinde på et enkelt år. Ifølge Dansk Flygtningehjælp er tallene udtryk for en langvarig tendens og forventes også at stige de kommende år.

UNHCR’s årlige opgørelse af verdens flygtninge og fordrevne bliver ved med at slå negative rekorder. Ved udgangen af 2014 var 59,5 millioner på flugt verden over. Det er den største stigning på et enkelt år - og det kommer oveni, at tallet fra 2013 allerede var det højeste siden man begyndte at registrere tallene efter Anden Verdenskrig.

"De nye tal er, som vi har frygtet, men desværre også forventet. Vi lever i en verden med mere og mere voldelige konflikter, og det tvinger desværre rigtig mange mennesker på flugt hver evig eneste dag. Det mest frygtelige er næsten, at det ikke ser ud til at stoppe, men at det snarere går i den forkerte retning," siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

I 2014 blev 42.500 mennesker tvunget på flugt hver eneste dag. Det er fire gange så mange som for blot fire år siden. Det samlede antal mennesker på flugt er steget med 20 millioner de seneste 10 år.

"Det her kræver fælles løsninger. I Danmark kan vi ikke spærre os inde og tro, at det løser sig selv. Krisen kræver globale løsninger, for det er ude i verden, flygtningestrømmene opstår. Det er også her, vi skal løse dem," siger Andreas Kamm.

De 59,5 millioner dækker over 19,5 millioner flygtninge, 38,2 millioner internt fordrevne og 1,8 millioner, der afventer at få deres asylsager behandlet. Desuden er halvdelen af verdens fordrevne børn.

"Hvis man sammenholder stigningen i disse tal med, at vi ved, at flygtningesituationer det seneste årti er blevet dobbelt så lange, så folk nu lever op imod 20 år i disse, er det klart, at vi i verden står med en kæmpemæssig udfordring, som vi er nødt til at reagere på. Lige nu tyder alt desværre på, at tallene bare vil stige ud i fremtiden," siger Andreas Kamm.

Læs hele rapporten på UNHCR's hjemmeside

Dansk Flygtningehjælp er Danmarks og en af verdens største humanitære organisationer i krigszoner og sårbare stater, hvor mere end 90 % af verdens fordrevne befinder sig. Dansk Flygtningehjælp arbejder i 36 lande og har 6.000 lokale og internationale medarbejdere, der hvert år yder nødhjælp, minerydning og langsigtede løsninger til 2,5 millioner flygtninge og fordrevne i lande som Syrien, Irak, Somalia og Afghanistan.