Nødhjælp er ikke nok for de syriske flygtninge

Internationale donorer bør sikre et fornyet fokus på langvarig finansiering til ofrene for krigen i Syrien, forud for denne uges donorkonference i London, siger fra Dansk Flygtningehjælp, der selv skal deltage i del af konferencen. I mangel på en politisk løsning på konflikten, fortsætter de store humanitære behov for de civile syrere.
 
 

Foto af Noe Falk Nielsen

Konferencen, som bl.a. Storbritannien, Tyskland, Kuwait, Norge og FN står bag, bringer de centrale aktører til bordet i London, d. 4. februar for at forsøge at løse behovet for dem, der er ramte af den langvarige konflikt i Syrien. Dansk Flygtningehjælp skal deltage i civilsamfundsdelen og budskabet fra organisationen er klart.

"I denne uge startede forhandlingerne i Geneve om en politisk løsning på den syriske krise. Desværre er der ikke noget, der tyder på, at en politisk løsning er lige om hjørnet, og derfor fortsætter lidelser for de civile syrere. Der er over 4,4 millioner syriske liv, der hænger i en tynd tråd, hvis ikke donorerne står sammen og forpligter sig på at yde langsigtet finansiering til den humanitære hjælp. Det er en mulighed for alle humanitære aktører til at forny fokus på de behov, som de syriske folk har på både på den korte bane, men også mod de langsigtede og varige løsninger. Samtidig skal man opretholde presset på alle parter i konflikten til at beskytte civile og gøre noget ved de behov, som er. Det er en mulighed, som vi – og det betyder i høj grad de syriske civile – ikke har råd til at misse, " siger Ann Mary Olsen, international chef i Dansk Flygtningehjælp.

Dansk Flygtningehjælp opfordrer deltagerne til at erkende, at selvom det er nødvendigt med investeringer i nødhjælp, så skal der meget mere til for at skabe et bæredygtigt miljø for at hjælpe de fordrevne syrere med at skabe sig en fremtid. Muligheder for lovligt ophold, permanent beskæftigelse, arbejdstilladelser og uddannelse i nabolande som Jordan, Tyrkiet og Libanon er fortsat stærkt begrænset, hvilket har gjort, 85 procent af de syriske flygtninge nu lever under fattigdomsgrænsen, da de har brugt deres opsparinger og ikke har mulighed for at skabe sig en indtægt.

"Donorerne er nødt til at forholde sig til, at nødhjælp ikke længere er nok. Det er nødvendigt at samtænke den livsreddende humanitære bistand med mere langvarige løsninger. Store investeringer i infrastruktur i nabolandene er nødvendige for at hjælpe dem med at tage imod flygtninge og herudover er det nødvendigt at hjælpe de syriske flygtninge og fordrevne med at tjene til dagen og vejen. Vi har selv for nylig lavet en undersøgelse, der viser, at mange syriske flygtninge i nabolandene overveje at flygte videre, selvom de egentlig gerne ville blive tæt på hjemlandet, fordi det ikke er muligt for dem at skaffe sig en indkomst, et job, en uddannelse eller andre fornødenheder. Det er også de forhold, der er med til at skabe en flygtningestrøm mod Europa. Det er nu, det internationale samfund skal stå sammen, før det er for sent," siger Ann Mary Olsen

Sidste år blev kun halvdelen af behovene til indsatsen i og omkring Syrien leveret, hvilket betød at mange organisationer måtte skære ned på basale fødevarer, psykosocial støtte og levebrød i Mellemøsten.

"Det er selvfølgelig afgørende, at donorerne også lever op til de løfter, de giver på sådanne konferencer. Når det er sagt, ved vi alle, at den humanitære støtte aldrig stå alene,” siger Ann Mary Olsen og fortsætter: "Da de syriske familier overvejer en dyster og desperat fremtid uden mulighed for at forsørge sig selv, er der flere og flere mennesker, der tager chancen på de risikable bådrejser til Europa. De europæiske regeringer burde derfor gøre mere for at presse på for en politisk løsning, sikre mange flere penge til nærområderne, sikre en europæisk omfordeling samt sikre større genbosætningskvoter for syrerne," siger Ann Mary Olsen

I optakten til Syrien donorkonferencen, har Dansk Flygtningehjælp tilsluttet sig en andre internationale og lokale ngo'er i et opråb til verdens ledere og det internationale samfund. Læs mere om disse her

Læs desuden indlæg af Ann Mary Olsen og Peter Klansø i Jyllands-Posten

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Syrien siden 2007 og hjælper de internt fordrevne og syriske flygtninge med en række forskellige programmer. Dansk Flygtningehjælp arbejder desuden i Jordan, Libanon, Tyrkiet og Irak og hjælper over 1,5 millioner fordrevne om året i Mellemøsten.