Minerydningen i Paghman Distriktet nærmer sig sin afslutning

 
 

15.01.15

Kategori: Nyheder

Danish Demining Groups (DDG) minerydningsprojekter i Paghman Distriktet i Afghanistan har betydet en tryggere hverdag for de lokale afghanere, som ikke længere skal frygte minernes dødelige implikationer når de bevæger sig ud i området, til stor gavn for dem og udviklingen i lokalsamfundet. Distriktet er nu tæt på at kunne erklæres minefrit.

Igennem de sidste 13 år har DDG sammen med en række partnerorganisationer i det såkaldte Mine Action Programme of Afghanistan været med til at rydde minefelterne i Paghman Distriktet, og afslutningen på projekterne er nu inden for rækkevidde og inden længe vil området kunne erklæres frit for miner.

Blot 20 km vest for Kabul City, ligger Paghman distriktet. Siden den sovjetiske invasion i 1979 og derefter en række interne konflikter i Afghanistan, er store dele af Paghman Distriktet blevet fyldt med miner og andet ueksploderet ammunition. Disse minefelter har især været koncentreret omkring landsbyer i området, til stor fare for den lokale befolkning, som blandt andet bruger arealerne til deres husdyr.

”Paghman Distriktet har lidt uforholdsmæssigt hårdt hvad angår civile mine og ammunitionsulykker, da de har det tredjehøjeste antal af tilskadekomne ud af 400 distrikter i Afghanistan. Fuldførelsen af vores minerydningsprojekt i distriktet er derfor et fantastisk skridt i den rigtige retning, muliggjort af den store støtte fra mange internationale donorer heriblandt det danske folk og det hårde arbejde af en række organisationer i Mine Action Programme of Afghanistan,” siger Abdul Hakim Noorzai, leder af DDG’s operationer i Afghanistan.

DDG’s rydningshold, støttet af DANIDA, vil fortsætte rydningen af de resterende minefelter i Paghman Distriktet i 2015. Ud over minerydning, så har de DANIDA finansierede EOD-hold (Explosive Ordnance Disposal) udført ´hotline´ opgaver, som er blevet foranlediget af lokale beboere som kan indrapportere fund af ueksploderede granater og anden ammunition i deres hjem eller på deres marker. Støtten fra danskerne via DANIDA har været afgørende for at opnå denne store reduktion i antallet af minefelter og minerelaterede ulykker i Paghman Distriktet.