Massivt behov for nødhjælp i Myanmar

Dansk Flygtningehjælp sætter ind med hjælp efter, at de værste oversvømmelser i mere end 100 år har ramt det østasiatiske land.
 
 

Kategori: Fra Myanmar, Nyheder, internationalt, Nødhjælp

Det brune, grumsede vand er steget op til førstesalen på huset, der ser ud som om, at hvert øjeblik overgiver sig til vandmassen. Sådan er det over det meste af området, hvor Dansk Flygtningehjælps medarbejder Kasper Rølle har taget billeder.

Det østasiatiske land Myanmark oplever lige nu de værste oversvømmelser i mere end 100 år og det har givet enorm travlhed for Dansk Flygtningehjælps medarbejere i landet. For der er massivt brug for hjælp. Mere end 250.000 mennesker har indtil videre måtte flygte fra vandmasserne.

Lige nu koncentrerer Dansk Flygtningehjælp sit arbejde i landets østlige delstat Rakhine, som på grund af sin kystbeliggendhed er særligt udsat for naturkatastrofer.

- I første omgang handler det om at få mennesker i sikkerhed og at forsyne dem med de helt basale fornødenheder som vand, mad og et sted at være. Derudover uddeler vi pakker med tøj og hygiejneartikler. Mange af de berørte er flygtet fra vandet uden at kunne tage noget som helst med sig, fortæller Dansk Flygtningehjælps landechef i Myanmar, Anders Bech Tharsgaard.

Det er ikke første gang, at Myanmar er ramt af yderst alvorlige naturkatastrofer. I 2008 blev mere end 130.000 dræbt, da cyklonen Nargis ramte landet. Dengang ville det daværende militærstyre ikke tage imod hjælp udefra.

Men denne gang beder landets regering omverdenen om hjælp og blandt andre USA og Australien har givet løfte om midler. Men det er slet ikke nok.

- Det er en humanitær katastrofe - og ikke kun på kort sigt. Der er brug for massiv hjælp, for når vandet trækker sig væk igen, så står flere hundredetusinder uden noget tilbage. For os hænger nødhjælp sammen med den langsigtede genopbygning, siger Anders Bech Tharsgaard.

Han fortæller, at hjælpen på længere sigt blandt andet vil dreje sig om genhusning, udlevering af såsæd til landmænd - landbrugsarealer på halvanden gang Fyns størrelse er oversvømmet - og assistance til myndighederne f.eks. med rensning af vandanlæg.