Foto: Klaus Bo Christensen

Kampe i Sydsudan tvinger titusinder på flugt

Voldsomme kampe i Sydsudan har sendt omkring 90.000 på flugt til nabolandene. Langt de fleste rejser til Uganda, men også i Kakuma-lejren i det nordlige Kenya kommer der flere hundreder til hver uge. Folk flytter derfor ind i den nye del af lejren, Kalobeyei, før den overhovedet er bygget færdig.
 
 

23.08.16

Den kenyanske flygtningelejr Kakuma er bygget til 90.000 mennesker. Der bor lige nu op mod 185.000 mennesker i den ifølge ngo'er, der arbejder i lejren, som Dansk Flygtningehjælp. Krige og konflikter i Kenyas nabolande, særligt i Sydsudan, har siden Kakumas etablering i 1991 fået lejren til at vokse og vokse. Efter nye kampe brød ud i Sydsudan i starten af juli, kommer flygtningene igen strømmende til Kakuma for at finde sikkerhed og for at kunne leve uden konstant at frygte for sit liv.

Den nyeste del af Kakuma hedder Kalobeyei og ligger 15 minutters kørsel fra de fire andre dele af lejren. På øde sletter står huse bygget af træpæle, plastikpressenninger og bliktage på rad og række. Så snart et hus er bygget færdig, flytter en familie ind. På denne dag i slutningen af august venter 2.000 mennesker på at få et sted at flytte ind.

En af dem, der netop har fået et af de nybyggede huse er Grace Jokundo. Hun er lettet over, at være kommet til Kenya:

"Hver dag i Sydsudan var der krig. Her er der fred. Jeg vil meget gerne kunne blive her," fortæller Grace Jokudo, som er flygtet med sine to børn.

Herudover passer hun nu på tre andre børn i alderen 10 til 11 år, som hun fandt i modtagecentret i lejren. De var kommet til Kenya fra Sydsudan alene, efter at deres forældre var blevet dræbt.

Næsten alle er særligt udsatte

83 procent af dem, der kommer til Kakuma-lejren er kvinder og børn, som i flygtningelejre er særligt udsatte, fordi de ofte er uledsagede eller enlige mødre. I den nye del af lejren, Kalobeyei, arbejder Dansk Flygtningehjælp sammen med FN's flygtningehøjkommisariat UNHCR og skal blandt andet stå for arbejdet med beskyttelse af særligt udsatte flygtninge og kvinder og børn, der har været udsat for seksuelle overgreb.

"Det her er et meget følsomt og tabuiseret emne i alle kulturer - også den sydsudanesiske. Derfor er der brug for, at ofrene for voldtægt eller andre overgreb kan få hjælp på en tryg måde," siger Georgia McPeak, som leder Dansk Flygtningehjælps arbejde i Kakuma-lejren.

Dansk Flygtningehjælp er i færd med at åbne et kontor i Kalobeyei, hvor flygtninge kan henvende sig i fortrolighed og få hjælp. Rådgivere hjælper ofrene og får dem på hospitalet, hvis der er brug for behandling, i kontakt med politiet eller helt væk fra lejren.

"Ofre for seksuelle overgreb risikerer at blive stigmatiserede af andre flygtninge og vores rådgivere kan hjælpe dem til et sikkert bosted, hvis der er risiko for, at de risikerer nye overgreb," fortæller Georgia McPeak.

Et andet stort fokusområde er at hjælpe flygtninge med at blive i stand til selv at tjene penge, så de får en større grad af uafhængighed fra de værdibeviser med et lille beløb til køb af mad osv., de får udleveret. Det sker blandt andet gennem målrettede kurser og workshops, stipendier til skoler og universiteter i området, låne-sparegrupper og undervisning i at forstå tal, i at læse og i opbygningen af mikrovirksomheder.