“JEG FØLER MIG FANGET I LEJREN”

Et år efter at konflikten brød ud i Sydsudan, har mange unge i flygtningelejren Kakuma i Kenya svært ved at tilpasse sig livet i lejren. De fleste af dem er blevet adskilt fra deres forældre, og mange står uden arbejde eller mulighed for at videreuddanne sig. Dansk Flygtningehjælp tilbyder de unge oplæring i praktiske færdigheder og modstandskraft samt terapi ovenpå de traumatiske oplevelser, mange af de unge flygtninge har været igennem.
 
 

”Jeg var på arbejde som motorcykel-chauffør på markedet i Konye, da der opstod tumult. Jeg så en masse mennesker blive skudt, også kvinder og børn. Jeg var skrækslagen,” husker 20-årige Santino Gatmai fra Unity State i Sydsudan. Midt i kaosset lykkedes det ham at flygte til FN’s hovedkvarter i Sydsudan, hvor han søgte tilflugt i to måneder.

”Her hjalp områdelederne os med at indsamle nogle penge og betalte for vores bustur fra Juba til Kakuma. Vi kunne ikke blive i FN-kvarteret, for situationen der var meget anspændt,” forklarer Santino. Han rejste sammen med andre unge til flygtningelejren Kakuma i Kenya, hvor han ankom den 13. januar 2014.

”Jeg kan ikke rigtig huske, hvor lang rejsen var. Jeg blev bare ved med at tænke på mine forældre – om de var i live og i sikkerhed.”

For Santino og mange andre unge flygtninge er det en stor udfordring at tilpasse sig livet i en flygtningelejr. Især for de uledsagede børn, som ikke ved, hvor deres forældre befinder sig. Santino bor sammen med andre uledsagede unge og er indskrevet i en grundskole i flygtningelejren. Alligevel føler han sig ofte alene og bange.

“Jeg ville bare ønske, at jeg vidste, hvor mine forældre er. Jeg er fanget i et umuligt dilemma. Jeg vil gerne gøre skolen færdig, men jeg vil også gerne hjem og finde mine forældre,” siger Santino.

Disse følelser deler han med mange andre unge flygtninge i lejren, især dem, som ikke har mulighed for at fortsætte deres uddannelse.

”Jeg er rigtig ked at, at min sydsudanesiske afgangseksamen ikke accepteres her. Det føles håbløst, at jeg ikke har noget at lave og ikke har udsigt til at kunne videreuddanne mig,” siger 18-årige Mark Ndeng, som også flygtede fra Sydsudan, da krigen brød ud. Han har færdiggjort grundskolen i Sydsudan, men uddannelsesmyndighederne i Kenya accepterer ikke sydsudanesiske eksamensbeviser, fordi de to lande har forskellige uddannelsessystemer.

Dansk Flygtningehjælp har igangsat en række initiativer i Kakuma målrettet unge som Santino og Mark. De fokuserer på at styrke de unges modstandskraft og praktiske færdigheder og tilbyder dem samtidig terapi. Santino har modtaget undervisning i modstandskraft og har også været i terapi.

“Terapien hos Dansk Flygtningehjælp har hjulpet mig til at håndtere den stress, det medfører at bo alene i en flygtningelejr og adskillelsen fra mine forældre. Nu ved jeg, at jeg er nødt til at komme videre og fokusere på at gøre min uddannelse færdig,” siger Santino. Hans drøm er at blive journalist, så han kan sprede budskabet om fred til sit folk og til resten af verden.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Kakuma siden marts 2014. 41 unge flygtninge har gennemført træningen i modstandskraft i 2014, mens 100 unge er blevet oplært i praktiske færdigheder. Dansk Flygtningehjælps mål er at oplære 1.075 unge flygtninge i Kakuma i modstandskraft, praktiske færdigheder, forretnings-management og finansielle færdigheder. Dansk Flygtningehjælp tilbyder også legater til 45 unge, som får mulighed for at tage en erhvervsuddannelse og 30 unge, som får mulighed for at tage diplomuddannelser på uddannelsesinstitutioner.

Dansk Flygtningehjælp vil med pengene fra Danmarks Indsamling 2015 etablere et ungdomscenter i Kakuma - læs mere i boksen på højre side.