Hvis ikke våbenhvilen i Yemen holder vil tusindvis flere dø

Den aftalte indstilling af kamphandlinger i Yemen, der begynder i dag, kommer på et afgørende tidspunkt, hvor landet er på randen af kollaps. En række humanitære organisationer advarer i dag om, at konsekvenserne vil være katatrofale, hvis våbehvilen igen bliver brudt.
 
 

Den eskalerende voldsspiral i Yemen det seneste år, har betydet at der hver dag er omkring 6610 mennesker blevet tvunget til at flygte fra deres hjem og omkring 25 civile dræbt eller såret. Der er blevet angrebet en skole hver tredje dag. Antallet af børn, der dør af sygdomme, som kunne forhindres er steget til 137, en stigning 28 om sagen siden starten af krigen. Mere end 82 procent af yemenitterne, eller 21,2 mio, er nu afhængige af humanitær bistand.

Alene i løbet af de seneste to måneder, er mere end 325,700 mennesker blevet fordrevet og det samlede antal fordrevne ersteget til svimlende 2,75 millioner.

"Fredsforhandlingerne og de efterfølgende drøftelser skal også give mulighed for allerede nu at planlægge humanitære indsatser for de mange mennesker, der er blevet påvirket af konflikten, men også bane vejen for langsigtede løsninger for de berørte befolkninger," sagde Lisa Piper, Dansk Flygtningehjælps landedirektør i Yemen.

"Forpligtelser mod at genoprette levebrød og mindske sårbarhederne af husstande som følge af den ødelæggende konflikt må anses for at yemenitter kan begynde at genoprette deres liv, levebrød og værdighed," siger Lisa Piper, landedirektør for Dansk Flygtningehjælp.

"Dette er et sandhedens øjeblik for Yemens millioner af civile. En rigtig våbenhvile kunne være det første skridt i retning af at afslutte denne omfattende, men stadig glemte krise," siger Norsk Flygtningehjælps generalsekretær, Jan Egeland. "Hvis den ikke, skal de, der bryder den stilles til ansvar for blodsudgydelserne. Tallene taler for sig selv. Hver eneste dag i krigen ser vi massiv død, fordrivelse og fortvivlelse."

Mens en øjeblikkelig indstilling af kamphandlingerne er afgørende, er det bare første skridt af flere, der er nødvendige for at stoppe krisen og bane vejen for en varig fred.

"Den udbredte ødelæggelse af Yemens huse, fabrikker, skoler og hospitaler vil kræve årtier at genopbygge, mens ødelæggelsen af ​​Yemens sociale struktur og de traumer millioner af uskyldige mennesker lider under, vil tage endnu længere tid at helbrede," siger Sajjad Mohammad Sajid, Oxfams landedirektør i Yemen. "I de mere end tre årtier, vi har arbejdet i Yemen, har vi aldrig oplevet en krise af dette omfang. Blokaden, krig og nu en truende bankkrise risikerer at skubbe millioner ud i hungersnød."

De humanitære organisationer gentog deres opfordring om at det internationale samfund fuldt ud skal finansiere den humanitære indsats, så millioner af civile kan modtage væsentlig bistand og ydelser som mad, vand, medicin og boliger som en umiddelbar prioritet. Parterne i konflikten skal desuden tillade hjælpeorganisationer at nå de mest hårdest ramte fanget i kampene, og de mest udsatte. Den kommercielle blokade skal løftes, så kommercielle leverancer er tilladt i Yemen.

Red Barnets landedirektør i Yemen, Edward Santiago, siger: "Så længe parterne i konflikten fortsat fører krig og hindrer bistand, vil millioner af børn fortsat gå sultne i seng uden sundhedspleje, rent vand og uddannelse. Yemen må ikke svigtes endnu en gang, med flere tomme løfter om våbenhviler, der undlader at stoppe dræbene. Yemenitiske børn har brug for mere end ord denne gang, de har brug for handling og en ægte vilje til at afslutte volden gang for alle."

Organisationerne advarer om, at de kommende FN-sponsorerede fredsforhandlinger, som skal begynde den 18. april, er den eneste reelle mulighed for at ende lidelserne for de civile i Yemen. Det er afgørende, at de langsigtede løsninger indeholder de stemmer og bekymringer som findes i det yemenitiske civilsamfund i en repræsentativ og inklusiv proces.

"Alle yemenitterne har brug for at deres stemmer bliver hørt, hvis der er noget håb for disse fredsforhandlinger skal være bæredygtig," siger Daw Mohammed, CARE landedirektør i Yemen. "Kvinder skal ungdoms- og minoritetsgrupper medtages, fordi de vil være afgørende for at genopbygge Yemen i de kommende år."

Organisationerne, der står bag udtalelsen:

ADRA

CARE

Dansk Flygtningehjælp 

International Rescue Committee

Intersos

Islamic Relief

Mercy Corps

Norwegian Refugee Council

Operation Mercy

Oxfam

Premiere Urgence

Pure Hands

Save the Children

ZOA International