Færøerne hjælper udsatte flygtninge strandet i Libyen

Libyen er som land faldet fra hinanden og borgerkrigen eskaleres dagligt. Alligevel søger hundredetusinder mod det nordafrikanske land på flugt fra den endnu værre krig i Syrien, det dybt undertrykkende styre i Eritrea eller terror, krig og dyb fattigdom i en række andre afrikanske lande.
 
 

Kategori: Mellemøsten, Pressemeddelelser, Nyheder, internationalt

Men for de fleste er Libyen ikke porten til frihed, men bliver i stedet blot endnu et stop på en lang rejse gennem tortur, overgreb og udnyttelse.

Det har Færøernes Landsstyre valgt at gøre noget ved med en donation på 1 million kroner, der gennem Dansk Flygtningehjælp skal hjælpe udsatte flygtninge og migranter i Libyen igennem et halvt år.

"Vi er utrolig glade for hjælpen fra det færøske landsstyre. Det viser stort udsyn, at det færøske folk tager et globalt ansvar – særligt i dag, hvor den internationale flygtningekrise er den værste siden Anden Verdenskrig," siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

"For det færøske landsstyre har det været vigtigt, at donationen gik til det formål at forebygge de sørgelige bådsulykker, når de mange desperate flygtninge sætter livet i spil i forsøget på at krydse Middelhavet og komme i sikkerhed i Europa," siger Karsten Hansen, sundheds- og nødhjælpsminister på Færøerne.

Donationen finansierer et større projekt i og omkring byen Tripoli, hvor mange flygtninge og migranter sidder fast på vejen mod Europa. De fleste lever under usikre og kummerlige forhold både i og udenfor de detentionscentre, som de libyske myndigheder driver, og – som verden har fået øjnene op for den seneste tid – mister tusinder livet, når de forsøger at krydse Middelhavet i overfyldte og faldefærdige skibe og gummibåde.

Projektet vil komme flygtninge og migranter til gode og består af flere grene:

  • Nødhjælpspakker til tusinder med basale nødvendigheder som sæbe, hygiejnebind, tæpper og tøj.
  • Ugentlige besøg i detentionscentre for at hjælpe tilbageholdte flygtninge og rådgive personalet om flygtninges rettigheder.

  • Oplysning om de store farer forbundet med en rejse over Middelhavet mod Europa gennem en informationskampagne målrettet de mange migranter og flygtninge i Libyens kystområder.
  • Juridisk rådgivning målrettet flygtninge fra lande syd for Sahara, Eritrea og Syrien.

Dansk Flygtningehjælp og organisationens minerydningsenhed Danish Demining Group (DDG) har arbejdet i Libyen siden 2011 og er i øjeblikket i Tripoli samt Sabha i det sydlige Libyen. Dansk Flygtningehjælp har blandt andet besøgt mere end 10.000 migranter i detentionscentre og udsatte lokalsamfund i løbet af det seneste år og har distribueret nødhjælp til tusindvis af familier.