En minefri verden er en mulighed

Det er muligt at implementere Minekonventionen fuldt ud og dermed sikre en minefri verden, men det kræver politisk vilje, engagement og tilstrækkelige ressourcer, siger Danish Demining Group (DDG) forud for en paneldebat og donorkonference i dag i Genève.
 
 

Forud for dagens donorkonference i Genève, skal førende eksperter på hvordan vi kan opnå en minefri verden, debattere dette emne. Dansk Flygtningehjælps minerydningsenhed, Danish Demining Group er repræsenteret som den eneste operationelle aktør i panelet, og budskabet er klart.

"Tilbage i 1990'erne talte folk om at der ville gå år og ikke årtier, før vi havde sikret et forbud mod miner. Det var måske en smule overmodigt, men nu har vi igen momentum, og nu sigter vi mod at sikre forpligte staterne senest i 2025; så der ikke går endnu et årti. Vi er meget tæt på at nå det sidste stykke, men der er nu behov for et troværdigt engagement og de nødvendige ressourcer – så kan vi sikre det sker," siger Tammy Hall, chef for Dansk Demining Group, der skal tale i dagens panel, sammen med blandt andre FN’s tidligere generalsekretær, Kofi Annan samt Chiles udenrigsminister, Mr. Heraldo Muñoz.

Optimismen i forhold til en minefri verden er altså vendt tilbage og behovet for at holde fast i momentum er klart. Men at muligheden er til stede er ikke nok. 

"Vi har også brug for politisk vilje, en forpligtelse til at forhindre, at vi spilder ressourcer; og selvfølgelig skal vi også have tilstrækkelige økonomiske ressourcer dedikeret til at nå målet i 2025. Derfor er det et vigtigt skridt, at vi har begivenheder som dagens donorkonference, der puste nyt liv i det momentum," siger Tammy Hall.

Danish Demining Group har omfattende viden om minerydning fra nogle af de mest konfliktramte og skrøbelige lande rundt omkring i verden. Det er denne førstehåndsviden, som gør organisationen i stand til at sige, at en minefri verden er mulig, men samtidig ikke noget, der sker uden en seriøs indsats

"Hvis vi for eksempel tager Afghanistan, som er et af ​​de mest minerede lande i verden, er det muligt at rydde alle de minefelter, som vi ved er der. Problemet er, at selv om der stadig er 524 kvadratkilometer minefelter og 89 kvadratkilometer slagmarksområder, der skal ryddes, har organisationer som DDG været tvunget til at reducere vores arbejdsstyrke i de sidste tre år, fordi vi har fået færre penge til at arbejde for. Vi har det politiske engagement og en uddannet arbejdsstyrke og store områder er blevet ryddet, men på trods af dette, kan Afghanistan og andre lande med store områder, hvor der ligger miner, ikke nå fristen i 2025, medmindre der gøres en mere seriøs indsats for at nå målet. Men med de rigtige ressourcer og det rette engagement, er det muligt at gøre verden minefri, så lad os sammen sikre, at det sker indenfor år og ikke årtier," siger Tammy Hall.

Danish Demining Group (DDG) er Dansk Flygtningehjælps humanitære minerydningsenhed. DDG opererer i nogle af de mest skrøbelige og konfliktramte steder i verden. DDG fokuser på de lande, der er hårdest ramt af landminer og andre eksplosive krigsefterladenskaber, samt væbnet vold og den udbredte spredning af håndvåben og lette våben.

Læs mere om konferencen her