Det er livet at løbe

Ti eritreiske flygtninge har meldt sig ind i Stenløse-Ølstykke Motions- og Atletikklub SØAM og har givet klubbens hurtigløbere kamp til stregen.
 
 

Foto: Jon Norddahl

Foråret har så småt indfundet sig, men der var snefnug i luften, da Stenløse-Ølstykke Motions- og Atletikklub, SØAM, afholdt løb i Lystrupskoven søndag morgen den 14. februar. Det forhindrede ikke cirka 100 deltager i at møde op. Blandt dem var syv flygtninge fra Eritrea, som siden september har været en fast del af løbeklubben. 

Man bliver glad af at løbe, derfor er jeg med,” siger Habtom. Han spillede fodbold på højt niveau i Eritrea

Det var et par medlemmer af SØAM-klubben, der sidste sommer tog initiativ til at opsøge flygtningene for at få dem med ud at løbe:   

Helle, som er formand for klubben, og jeg kontaktede kommunen for at spørge, om der var noget, vi kunne hjælpe med. Vi synes, det var oplagt at få flygtningene med ud at løbe, så kunne de se området og lære foreningslivet at kende. Man kan jo godt løbe og snakke, hvis man er i form til det,” siger Brian Larsen, som er mangeårigt medlem af SØAM. 

Gennem Egedal Flygtningevenner fik Helle og Brian kontakt flygtningene, og ti af dem tog med glæde imod tilbuddet om at komme ud at løbe.

Det er livet at løbe. Det gjorde jeg også i Eritrea, så jeg blev meget glad, da vi blev inviteret med her. Det er bedre at løbe end at være derhjemme. Det betyder liv for mig at være med her, man løber og møder mennesker” siger Habte, som har løbet ti kilometers løb gennem ti år i Eritrea.

Til at begynde med trænede flygtningene med Helle og Brian et par gange om ugen i brugt løbetøj, som var blevet samlet ind i klubben. Efter et par måneders separat træning kom de med i klubben. Kommunen havde i mellemtiden besluttet sig for at donere en løbepakke til hver af flygtningene, så de kunne gå ned og købe udstyr.

Løb giver naturlig træthed
For flygtningene er der mange fordele i at være med i klubben, vurderer Anne Hvidtfeld fra Egedal Flygtningevenner, som koordinerer den frivillige indsats i forhold til en gruppe af de eritreiske flygtninge. Hun er desuden medlem af SØAM.  

Det er godt, fordi de kommer ud og møder andre mennesker, og så får de motion. Nogle af dem har svært ved at sove. For dem er det godt med løb, fordi det giver en naturlig træthed.” siger Anne.

Også i løbeklubben har det gjort en forskel, at eritreerne er kommet med:

”Jeg har fået det hårdt. Eritreerne løber godt, og der er nogle af dem, der løber rigtig hurtigt. Heldigvis har der været stor opbakning blandt hurtigløberne til at løbe med dem,” siger Brian, som også er betænkelig ved det meget høje tempo, nogle af flygtningene lægger: 

Flere af dem er unge mennesker. De har ikke lært at strukturere deres løb og vil gerne ligge forrest. Det har desværre resulteret i flere skader,” fortæller Brian.

Ved dagens løb kunne man vælge at løbe tre, seks eller ni kilometer. Løbets vinder blev Daniel fra Eritrea, der løb ni kilometer på 33 minutter. Til lykke.