”Der ser klart bedre ud på Lesvos end sidste år”

Dansk Flygtningehjælps internationale chef, Ann Mary Olsen, har i sidste uge besøgt Lesbos og Moria registreringscentret, hvor Dansk Flygtningehjælp arbejder. Hun med egne øjne har bevidnet, hvordan forholdene er blevet væsentligt bedre, end da hun sidst var på Lesbos i september, 2015.
 
 

Med det samme man ankommer til Moria lejren på Lesbos denne onsdag formiddag er det tydeligt, at der er ankommet mange flygtninge og migranter i løbet af natten og morgenen. Der er mange mennesker allerede ved indgangen, mens folk står i kø og venter på at blive registreret samtidig med informationer glider ud af højtalerne på forskellige sprog.

Om morgenen var næsten 1.000 mennesker blevet samlet op af den græske kystvagt og fragtet til Moria – hvilket I sig selv også er en væsentlig forbedring i forhold til sidst, jeg var her, hvor de fleste ankom til strandene i gummibådene og ofte selv skulle gå til Moria. Det er tydeligt, at de græske myndigheder i samarbejde med organisationer som Flygtningehjælpen har forbedret forholdene her i Moria. Sidst jeg var her, flød affald, madrester og brugt tøj rundt omkring, men nu er her ret pænt og ryddeligt og der er mulighed for assistance døgnet rundt. Disse sårbare flygtninge og migranter har fået meget bedre modtageforhold, hvilket er meget positivt, når man tænker på, hvad de har været igennem,” siger Ann Mary Olsen, der har været på Lesbos i denne uge for at følge Dansk Flygtningehjælps arbejde på nærmeste hold.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Moria siden december 2015 og har blandt andet haft en tilstedeværelse døgnet rundt. Flere af de medarbejdere, som Ann Mary Olsen mødte, var meget trætte, fordi der var kommet rigtig mange mennesker i løbet af morgenen.

Vores arbejde handler meget om beskyttelse af sårbare grupper; kvinder, børn og gamle. Det er Flygtningehjælpen, der står for at fordele folk i de skure og sovesale, som er til rådighed. Det handler om at sikre, at familier med små børn kan få et trygt sted at sove – og så vidt muligt sikre, at alle får en fornuftig soveplads. Derudover er vi med til at uddele varme måltider og står for rengøring og vedligeholdelse af indkvarteringen. Som situationen er lige nu, er folk kun ganske kort tid i Moria; måske en dag eller to – og derefter skal der så gøres klar til det næste hold, der meget vel kan ankomme samme aften eller dagen efter. Det er dog ikke dem alle, der bliver og overnatter, da de muligvis kan nå en færge til Athen allerede samme aften. Jeg har selv set folk blive sat i land af den græske kystvagt om morgenen – og jeg så færgen mod Athen tage afsted samme aften,” siger Ann Mary Olsen. Det er også en del af Dansk Flygtningehjælps arbejde i Moria at støtte de græske myndigheder i at styre strømmen af mennesker med klar kommunikation, så registreringen kan ske uden unødvendige forsinkelser.

Der er stadig mange frivillige på Lesbos og i Moria-lejren, og for at sikre den bedst mulige udnyttelse af deres evner og villighed til at hjælpe, har Dansk Flygtningehjælp påtaget sig rollen med at koordinere arbejdet for de frivilliggrupper, som er tilstede inde i Moria og ansat en dedikeret frivilligkoordinator.

Jeg har selv snakket med frivilliggrupper, der var rigtig glade for, at Flygtningehjælpen har påtaget sig rollen at koordinere dem, sætte ting i system og være med til at sikre, at deres velmenende tilstedeværelse giver mening – også nu, hvor der er kommet bedre styr på forholdene. Det betyder, at vi har en vagtplan for nogle af de frivillige og giver dem små træninger, så de har et bedre indblik i, hvordan arbejdet foregår, hvilke informationer de kan give til de folk, der ankommer og vi sammen kan sikre, at de frivillige hjælper på den bedst mulige måde. Det er dejligt at se, at mange frivillige har ladet sig registrere og indgå i denne del af arbejdet,” siger Ann Mary Olsen.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Grækenland siden december 2015 og arbejdet består i at støtte de græske myndigheder i at sikre ordentlige modtageforhold i Moria, sikre korrekt information til flygtningene samt uddele varme måltider og tæpper til folk, der ankommer til Lesbos. Dansk Flygtningehjælps arbejde sker i tæt samarbejde med det græske Migrationsministerium. 

Se og hør interview med Ann Mary Olsen i DR2 Morgen