Dansk NGO fejrer 30-års jubilæum

Den danske NGO DACAAR (Danish Committee for Aid to Afghans Refugees) fejrer 30-års jubilæum for sit arbejde med udvikling og nødhjælp i Afghanistan. Det markeres fredag den 14. november ved et arrangement i Udenrigsministeriet.
 
 

Markeringen kommer på et tidspunkt, hvor der er ekstra hårdt brug for udviklingsbistand til Afghanistan. De sidste internationale styrker trækkes ud inden årets udgang og ansvaret for sikkerheden overlades til afghanske sikkerhedsstyrker. Den politiske situation er fortsat skrøbelig efter en langstrakt præsidentvalgkamp, og mange områder i Afghanistan kontrolleres fortsat af Taliban og andre væbnede grupper.

”Det er vigtigt, at Afghanistan ikke bliver glemt – også selvom verden lige nu er fuld af kriser. Vi må ikke lade Afghanistan i stikken og risikere at tabe de mange fremskridt på gulvet. Stabiliteten i fremtidens Afghanistan afhænger af, at det internationale samfund kan give befolkningen og regeringen den støtte, de fortsat har brug for,” siger Andrea Karner, DACAARs programkoordinator.

I en tid, hvor det internationale engagement i Afghanistan er for nedadgående, er der god grund til at fokusere ekstra meget på det langsigtede udviklingsarbejde, der har solid lokal forankring. DACAAR hilser velkommen, at den nye danske Afghanistan-strategi vil konsolidere fremskridtene i udviklingen ved hjælp af lokalt ejerskab.

”Vi er meget glade for, at Danmark vil fokusere på en tilgang med lokalt afghansk ejerskab. Det har været DACAARs grundidé gennem 30 år, at man kun sådan kan opnå langsigtede resultater og bæredygtig udvikling. Som sikkerhedssituationen er nu, er den lokale forankring også uundværlig, fordi vi mange steder ikke ville kunne implementere projekter, hvis vi ikke havde solid lokal opbakning,” siger DACAARs direktør, John Morse.

36 % af den afghanske befolkning lever pt. under fattigdomsgrænsen, og 20 % lever lige over. Mange afghanere har ikke adgang til rent drikkevand og ordentlige sanitære forhold – noget som medfører en generelt dårlig sundhedstilstand og en lav gennemsnitlig levealder på 60 år. Fødevareusikkerhed er et stort problem, arbejdsløsheden er høj, og der er fortsat store problemer med kvinders rettigheder.

”Vi er glade for, at den nye Afghanistan-strategi lægger op til fokus på nogle af vores kerneområder: Kvinders rettigheder, styrkelse af lokalsamfunds kapacitet og støtte til hjemvendte flygtninge. Gennem vores indsatser for forbedret naturressourceforvaltning og udvikling af små virksomheder arbejder vi for øget vækst og beskæftigelse, særligt i de fattige landområder – noget, der er i dén grad er brug for, og som strategien også prioriterer,” siger Andrea Karner.

Ved DACAARs jubilæumsreception den 14. november vil organisationen præsentere eksempler på sit lokalt forankrede udviklingsarbejde og lægge op til dialog om, hvordan Danmark fortsat kan arbejde med udvikling i Afghanistan.