Dansk hjælp til 350.000 sydsudanesere det seneste år

Det er i dag et år siden den seneste væbnede konflikt i Sydsudan startede. Dansk Flygtningehjælp har udnyttet sin regionale tilstedeværelse til at hjælpe mere end 350.000 sydsudanesere på flugt fra krig og ødelæggelse i såvel Sydsudan som nabolandene Uganda, Kenya og Ethiopien.
 
 

De voldelige kampe står fortsat på inde i Sydsudan, samfundet er splittet og næsten 2 millioner mennesker er blevet tvunget til at forlade deres hjem. Sydsudan er blevet kategoriseret som en niveau 3-krise af Fn-systemet – sammen med Syrien, Irak og Den Centralafrikanske Republik. I Sydsudan er næsten halvanden million internt fordrevne og samtidig er næsten 500.000 flygtet til nabolandene. Med mangeårig tilstedeværelse i såvel Sydsudan som Uganda, Kenya og Ethiopien har Dansk Flygtningehjælp formået at yde livreddende hjælp til mere end 350.000 flygtninge og internt fordrevne siden den seneste krise brød ud d. 15. december 2013.

“Dansk Flygtningehjælp har udnyttet vores regionale tilstedeværelse helt fra starten. Dansk Flygtningehjælp har været tilstede i nogle af de mest udfordrende omgivelse og stået klar ved frontlinjen og sikret afgørende og livreddende hjælp såsom mad, rent vand, shelters og andre nødvendigheder,” siger Heather Amstutz, Regional Direktør for Dansk Flygtningehjælp på Afrikas Horn. 

Udsigterne til en politisk løsning og en ende på voldshandlingerne er dystre, og de humanitære aktører vurderer, at mere en seks millioner mennesker vil have behov for afgørende hjælp I løbet af 2015, eftersom konflikten bliver ved med at drive folk på flugt – og samtidig frarøver folk muligheden for helt basale ting såsom deres levebrød og at dyrke deres jord.

“Hvad vi ser I Sydsudan er den tragiske kombination af gentagne konflikter og flygtningestrømme. En gentagelse af fordrivelser i verdens yngste land, som kan resultere i et tab af håbet om en bedre fremtid for en hel generation af sydsudanere. Det er derfor afgørende, at det internationale samfund bliver ved at fokusere på situationen i Sydsudan og ikke mindst, at løfterne om penge fra donorerne bliver opretholdt,” siger Heather Amstutz.

Inde I Sydsudan, styrer Dansk Flygtningehjælpfor tiden tre lejre for internt fordrevne med i alt mere end 90.000 mennesker i to af de værst ramte områder. Derudover sikrer Dansk Flygtningehjælp husly og beskyttelse til de mest udsatte fordrevne. De har været hårdt ramt af årets regntid, som ellers ikke er en overraskelse, da det er en tilbagevendende begivenhed.

”Vi er i en langvarig krisesituation. Vi er nødt til at have bedre koordinering mellem alle aktørerne for at sikre, at vi planlægger og forbereder os på den næste regntid. De folk, vi arbejder for og med, har brug for fred, før de har mulighed for og lyst til at vende tilbage til deres hjem og genopbygge deres liv,” siger James Curtis, Landechef for Dansk Flygtningehjælp i Sydsudan.

Her på årsdagen for krisen i Sydsudan, appellerer Dansk Flygtningehjælp til det internationale samfund at støtte befolkningen i Sydsudan med at sikre en politisk løsning for at gøre en ende på borgerkrigen og samtidig sikre, at de mest udsatte, konfliktramte og sårbare mennesker, der lider under konflikten får adgang til essentiel og livreddende hjælp.