Dansk Flygtningehjælp yder nødhjælp til 10.000 i Irak

Dansk Flygtningehjælp har gennem midler fra EU været i stand til at uddele nødhjælp til mere end 10.000 internt fordrevne i Kerbala og Najaf i det centrale Irak.
 
 

Kerbala og Najaf i det centrale Irak har modtaget mere end 140.000 internt fordrevne fra Anbar provinsen. Dansk Flygtningehjælp har de seneste par uger leveret nødhjælp i form af madvarer, køkkengrej og hygiejne til 1750 familier – tilsammen mere end 10.000 mennesker, så hver familie kan klare sig en måned.

”Behovene er store, og vi forsøger at nå så mange som overhovedet muligt med vital nødhjælp,” siger Imad Radhi, Dansk Flygtningehjælps team leder i området.

De internt fordrevne irakere bor i moskeer eller pilgrimslejre langs vejen mellem Kerbala og Najaf og på motorvejen mod Bagdad. De er i risiko for overgreb fra bevæbnede grupper eller bortvisning og har ikke legale papirer, der sikrer dem beskyttelse eller adgang til arbejde eller sociale ydelser.     

”Jeg ejer en lastbil, der er parkeret i Najaf. Jeg kan ikke hente den, fordi jeg ikke længere har mit kørekort. Det var vores eneste indtægtsgrundlag, og nu har vi intet,” siger en far til ni børn fra Anbar provinsen. Hans historie ligner mange andres blandt de fordrevne i området.

”Der er ingen tegn på, at volden i Irak og Anbar provinsen vil blive mindre, og vi forventer at strømmen af fordrevne mod Najaf, Kerbala og andre områder af det centrale og sydlige Irak vil fortsætte. De irakiske myndigheder må gøre deres yderste for at skabe adgang til sikre områder for de mange forfulgte, ” siger Allen Jelich, landechef for Dansk Flygtningehjælp i Irak.

Dansk Flygtningehjælp arbejder både med internt fordrevne i selve Irak og med syriske flygtninge i den nordlige kurdiske region. Organisationen er blandt verdens største i Mellemøsten med massive operationer i Syrien, Jordan, Libanon, Tyrkiet og Irak.