Dansk Flygtningehjælp yder akut nødhjælp i Irak

Under den seneste optrapning af volden i Irak er forskellige minoritetsgrupper blevet et direkte mål. 200.000 er fordrevet under kampene den seneste uge, hvilket bringer det samlede antal fordrevne op på 1,5 millioner i hele landet siden volden brød ud i december 2013. Dansk Flygtningehjælp fortsætter i disse dage uddelingen af mad og vand til 10.000 fordrevne i Ninerwa og i det kurdiske selvstyreområde.
 
 

Dansk Flygtningehjælp har gennemført nødhjælpsoperationer i både det nordlige Irak og Erbil og Dohuk i det kurdiske selvstyreområde, og arbejder i tæt koordination med FN. Der uddeles netop nu vand og mad til fordrevne familier i Banjet Kandala transit lejren omkring 50 kilometer nord for Dohuk.

"Disse familier er på flugt fra angreb fra militante oprørsgrupper i byerne Zhumai og Sinjar, og den målrettede forfølgelse af Yazider og kristne minoritetsgrupper i Qaraqosh og Mosul. Deres situation er meget alvorlig, og vi distribuerer livreddende nødhjælp i form af mad og vand, "siger landechef for Dansk Flygtningehjælp i Irak, Michael Bates.

Den nyeste optrapning af vold og fordrivelser kommer oven i en allerede eksisterende krise. Regionerne Anbar, Ninewa, Salahadin, Kirkuk, Diyala, Samara og Bagdad fordelt over det meste af Irakhar været ramt af sekterisk vold indenfor de sidste seks måneder, og selv den relativt stabile kurdiske region, der huser hundredtusinder af fordrevne irakere og 220.000 syriske flygtninge er kommet under angreb.

"Den eskalerende vold i Irak har siden december sidste år tvunget 1,5 millioner civile irakere på flugt. Oven i det tal skal lægges den million irakere, der allerede var fordrevet samt hundredetusinder af syriske flygtninge. Vi står med en ekstremt alvorlig og kompleks krise i en i forvejen ustabil region," siger Michael Bates og fortsætter: "Den humanitære indsats koordineres gennem FN, og alle humanitære aktører gør alt i deres magt for at sikre, at adgangen til at hjælpe og ressourcer matcher de stigende behov, men der er lang vej endnu."

Dansk Flygtningehjælp har været operationel i Irak siden 2003, og var en af de første organisationer til at yde humanitær bistand efter den anden Irak krig. Organisationen er i øjeblikket til stede i både det centrale Irak og det nordlige kurdiske selvstyreområde.