Dansk Flygtningehjælp støtter FN’s flygtningeindsats i Europa

Den seneste tids øgede tilgang af flygtninge til Europa har sat flere lande - især i Sydeuropa og Balkan - under stort pres for at håndtere de nytilkomne.
 
 

Kategori: Nyheder, internationalt, Østeuropa

I Grækenland er asylsystemet brudt fuldstændig sammen, mens flere andre lande heller ikke kan klare opgaven uden hjælp udefra.

Derfor sender Dansk Flygtningehjælp nu en række medarbejdere ud for at hjælpe FN's flygtningeorganisation UNHCR's indsats. De fire personer skal blandt andet hjælpe indsatserne i Serbien og Makedonien.

- Vi ser desværre, at asylsystemerne i en lang række europæiske lande er under hårdt pres, og der siger vi selvfølgelig ja, når UNHCR beder om vores hjælp, siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

De udsendte skal blandt andet assistere i Serbien, hvor antallet er asylansøgere er steget fra få tusinde for nogle år siden til mere end 28.000 indtil videre i 2015.

UNHCR beregner, at der i løbet af 2015 vil ankomme omkring 110.000 flygtninge til landet, der har syv millioner indbyggere. Samme udfordring ses i Makedonien med to millioner indbyggere, hvor der per den 19. juni var ankommet 7.600 flygtninge til landet via Grækenland.

Andreas Kamm understreger, at hverken de enkelte lande eller de humanitære organisationer kan løse denne krise alene.

- Vi står overfor en helt ny fase i arbejdet med flygtninge. På verdensplan er der næsten 60 millioner på flugt, og der er ingen udsigt til, at verdens nuværende konflikter bliver løst indenfor en overskuelig fremtid. Men selvom langt, langt de fleste flygtninge befinder sig i de såkaldte nærområder, så betyder den globale situation også et øget pres på Europa.

- Men det nytter ikke noget, at alle Europas lande blot forsøger at få flygtninge til at holde sig væk fra lige præcis deres lande i stedet for at se på løsninger. Der er brug for et fælleseuropæisk asylsystem, der virker. Nu må EU simpelthen til at mande sig op, siger Andreas Kamm.