Dansk Flygtningehjælp står klar i Tyrkiet

Mere end 25.000 syrere er flygtet fra byen Aleppo i det nordlige Syrien de sidste par dage. En stor del af dem er strandet ved den tyrkiske grænse, og mens lidt nødhjælp bliver uddelt på den anden side af grænsen, er Dansk Flygtningehjælp er standby og er klar til at hjælpe, hvis der kommer nye flygtninge ind over grænsen til Tyrkiet.
 
 

08.02.16

Folk flygter fra voldsomme kampe i Aleppo og flere kan blive tvunget på flugt i den kommende tid, hvor mere end 25.000 flygtninge og fordrevne allerede er nået til grænsen ved Kilis i den forløbne uge og flere internt fordrevne i Syrien bevæger sig i øjeblikket mod grænsen. De sidste par dage er 6.000 syrere kommet ind i Hatay-provinsen efter at være flygtet fra kampe i Latakia i Syrien. Dansk Flygtningehjælp samarbejder med myndigheder og lokale organisation til at yde støtte til ny flygtninge i Yayladagi i Hatay-provinsen og i Kilis, hvor de fleste flygtninge fra Aleppo søger hen, er Dansk Flygtningehjælp standby og står klar til at uddele nødhjælp, hvis det bliver nødvendigt.

"I Hatay, har vi organiseret en nødhjælpstræning i morgen, tirsdag for vores medarbejdere og 16 frivillige, og hvis grænsen til Kilis bliver åbnet, kan vi indsætte 30 medarbejdere og 40 frivillige i løbet af ganske kort tids og kan hjælpe 750 flygtninge om dagen med nødhjælpspakker og 1500 enkeltpersoner kan få betalignskort, de kan bruge i loakele forretninger. Folk, der krydser grænsen har brug for et sted at sove, varmt tøj, mad og vand og andre basale varer," siger Martine Villeneuve, Dansk Flygtningehjælps landechef i Tyrkiet.

Dansk Flygtningehjælp er til stede flere steder langs grænsen; og nogle steder har grænsen været åben de seneste dage.

”I løbet af weekenden har mere end 6.000 flygtninge krydset grænsen til Yayladagi og behovene er enorme. Nogle af flygtningene er blevet bragt til lejre i nærheden, og vi planlægger at give hygiejnesæt, tæpper og madrasser til omkring 2.000 personer i Yayladagi - og senere distribuere betalignskort eller værdikuponer til de mest udsatte familier, der kan anvendes i udvalgte butikker til at købe mad og andre nødvendige nødhjælpsartikler," siger Martine Villeneuve.

Det er stadig usikkert, hvad der vil ske i den kommende tid, men Dansk Flygtningehjælp gør klar til en større tilstrømning og følge situationen på de forskellige grænseovergange.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Tyrkiet siden begyndelsen af ​​2013 med at hjælpe primært syriske flygtninge med forskellige former for beskyttelse, herunder aktivitetscentre, centre, kapacitetsopbygning hos lokale organisationer og mineoplysning. Dansk Flygtningehjælp har desuden arbejdet i Syrien siden 2007 og afhjælper de behov, internt fordrevne (IDP) og flygtninge har. Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Mellemøsten siden 2003, og opererer nu i Jordan, Libanon, Tyrkiet og Irak og hjælper over 1,5 millioner flygtninge og fordrevne hvert år.

Læs desuden interview med Martine Villeneuve på www.dr.dk