Dansk Flygtningehjælp forlader Nordkaukasus efter 17 år

17 års humanitært arbejde i Nordkaukasus er afsluttet, og Dansk Flygtningehjælp kan se tilbage på en af de største nødhjælpsoperationer organisationen har gennemført. Fra akut nødhjælp under krigene i Tjetjenien til genopbygning og langsigtede løsninger for den fordrevne befolkning har operationerne sat standarden for senere indsatser i konfliktområder som Somalia, Syrien og Sydsudan.
 
 

”I Nordkaukasus har vi været den centrale internationale aktør fra akut fase til genopbygning og langsigtede løsninger. Det er en af de mest komplekse og langvarige indsatser i Dansk Flygtningehjælps historie, og vi har høstet erfaringer, der senere har haft afgørende betydning for vores operationer i krigszoner verden over,” siger Ann Mary Olsen, International chef i Dansk Flygtningehjælp.

Dansk Flygtningehjælp begyndte sine humanitære operationer i Nordkaukasus i 1997 efter den første tjetjenske krig, der kostede 30.000 menneskeliv og ødelæggelsen af store byer som Grozny, Gudermes og Argun. Organisationen arbejdede i forvejen i regionen, da den anden tjetjenske krig begyndte og kunne udvide operationerne for at sikre hjælp til hundredtusinder af fordrevne i de ti år den rasede.

”Den akutte indsats handlede om uddeling af mad til en halv million fordrevne i Tjetjenien og naborepublikken Ingusjetien. Samtidig gennemførte Dansk Flygtningehjælp i samarbejde med FN en registrering af mere end 900.000 fordrevne, der blev afgørende forudsætning for det humanitære arbejde i regionen – på et tidspunkt kendte vi faktisk skostørrelsen på tæt ved 1 million mennesker, og derfor kunne vi levere de rigtige størrelser og antal til de familier, der havde brug for dem,” siger Ann Mary Olsen.

Genopbygningsindsatsen kom for alvor i gang fra år 2000, og Dansk Flygtningehjælp gennemførte bl.a. mere end hundrede større infrastruktur projekter og reparerede 12.000 huse.

”Ødelæggelserne var enorme, og det var afgørende at sikre tag over hovedet til fordrevne og genopbygge vigtig infrastruktur,” siger Ann Mary Olsen og fortsætter: ”samtidig var det vigtigt at sørge for den mentale genopbygning af en befolkning, der var voldsomt traumatiseret og skabe langvarige løsninger for dem. Den del af indsatsen gik på to ben – en fokuseret psykosocial indsats og en række initiativer, der handlede om at træne, uddanne og skabe indkomstmuligheder. Det gjorde vi bl.a. gennem landbrugsprojekter, mikrolån og mikro-kredit til opstart af små virksomheder,” siger Ann Mary Olsen. 

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Tjetjenien, naborepublikkerne Ingusjetien, Nord-ossetien og Dagestan. Endelig har organisationen også opereret i Georgien. Indsatsen har også inkluderet organisationens minerydningsenhed Danish Demining Group, kapacitetsopbygning af NGOer og civilsamfund og en omfattende indsats for tjetjenske skolebørn i form af skolemad og skoleudstyr.

”Vi forlader Nordkaukasus med en fornemmelse af at have løst en afgørende opgave og høstet vigtige erfaringer som organisation – vi har hjulpet mange hundredetusinder civile ofre, og indsatsen er anerkendt både internationalt og lokalt, i Assinovska settlementet har man faktisk navngivet en gade ’Danskergaden’ som tak for indsatsen,” siger Ann Mary Olsen.