Billedserie: Daglig kamp for overlevelse i Libanon

I Libanon bor over en million syrere, der er flygtet fra borgerkrigen i deres hjemland. Det, der skulle være et midlertidigt ophold i nabolandet, har for mange varet i flere år nu og dagligdagen bærer tydeligt præg af at være en kamp for at overleve.
 
 

26.04.16

Fotos: Eduardo Jalil Soteras

28_MG_2711

Hver fjerde indbygger i Libanon er flygtning. Landets befolkning består nu af 4,5 millioner, hvoraf 1,2 millioner er flygtninge. Libanon er dermed det land i verden, der huser flest flygtninge målt på andel af befolkningen. 

 

photo essay Lebanon - boy playing w gravel 20_MG_1430

En syrisk dreng gør klar til sit kast i et spil glaskugler med sine venner. De bor i den improviserede teltlejr Bar Elias i Libanons Bekaa-dal. Fra lejren er der kun få minutters kørsel til den syriske grænse. På grund af det store flygtningepres lukkede Libanon grænserne i oktober 2014 og lader kun de mest udsatte flygtninge igennem.     

 

photo essay Lebanon - kids tent - 13_MG_2126

En gruppe børn leger i teltlejren Bar Elias i Bekaa-dalen, som har været deres hjem de seneste tre år. Mange syriske forældre er dog bange for at lade deres børn ude af syne, så ofte ender de med at leve yderst isolerede liv uden kontakt til andre børn. Dansk Flygtningehjælp arbejder derfor meget med at skabe trygge frirum for børn, hvor der er plads til læring og leg i sikre rammer. 

 

photo essay Lebanon - girl i.f.o. drying clothes 01_MG_1110

Den libanesiske regering tillader ikke, at der bygges nye flygtningelejre i landet. Derfor bor de fleste af de 1,2 millioner syriske flygtninge privat til leje rundt omkring i landet. Mange har dog for længst brugt deres opsparinger og har ikke råd til husleje. Derfor må de bo, hvor de kan finde ly. Ifølge FN's flygtningeorganisation, UNHCR, bor omkring 40 procent af de syriske flygtninge i Libanon i usikre omgivelser som garager, halvfærdige, forladte bygninger og improviserede teltlejre. 

 

photo essay Lebanon - sisters window 09_DSF1430

Abdullah holder sin yngre bror i den lejlighed, hvor han bor sammen med ni familiemedlemmer. Lejligheden har de fået stillet til rådighed af Dansk Flygtningehjælp, som har istandsat bygningen. Flygtninge har ikke officielt lov til at arbejde i Libanon og for langt de fleste er deres sparepenge for længst opbrugt. I dag lever 70 procent af flygtningene under den libanesiske fattigdomsgrænse på 25 kroner om dagen. 

I løbet af 2015 har Dansk Flygtningehjælp sat 59 etagebygninger i Bekaa-dalen og Tripoli i stand og har på den måde sikret husly til 960 af de mest udsatte flygtningefamilier. 

 

photo essay Lebanon - children i.f.o. tented settlement 27_MG_2692

En familie spiser udenfor deres hjem i den improviserede teltlejr Helba i det nordlige Libanon. Ifølge tal fra UNHCR betaler er over 80 procent af de syriske flygtninge nødt til at betale leje for det sted, de bor. De resterende har f.eks. fundet husly hos familie og andre. Gennemsnitligt koster lejen 1300 kroner om måneden og ofte giver det ikke mere end et lille stykke jord at opføre et telt på. 

 

photo essay Lebanon - guy sitting in front of wall 18_MG_2642

En ung mand finder ro bag et telt i en improviseret lejr i Helba. Det er ikke muligt for de syriske flygtninge at tage lovligt arbejde i Libanon og kun få har adgang til sort arbejde som f.eks. daglejer, der ofte er dårligt betalt. Som et resultat føler mange - særligt unge mænd - sig mere og mere nytteløse. I 2015 hjalp Dansk Flygtningehjælp i Libanon i samarbejde med UNICEF mere end 14.500 flygtninge med psykosocial hjælp.   

 

photo essay Lebanon - kids looking under tent 33_MG_2844

Størstedelen af de syriske flygtninge i Libanon lever i fattigdom og legetøj er en luksus, der sjældent er råd til. Her i en improviseret lejr i det nordlige Libanon. 

photo essay Lebanon - tent settlement 01_MG_2011

Over hele Libanon er der opstået improviserede teltlejre på grund af den store mangel på plads og husly til de 1,2 millioner flygtninge. Hele Libanon er på størrelse med Sjælland og Fyn. I denne lejr i Akkar i det nordlige Libanon bor otte familier. De får hjælp til at klare sig af Dansk Flygtningehjælp. I 2015 fik mere end 16.000 hjælp til denne type husly blandt andet med materialer til deres telte. 

 

37_DSF2578

I Januar indførte den libanesiske regering nye visa-krav til syriske flygtninge. De skal fornys hvert år og koster 1300 kroner per person. Det har store konsekvenser for de syriske familier, som i forvejen knokler for at klare sig. Mange flygtninge har ikke råd til at få deres visa fornyet og lever nu i skjul af frygt for at blive taget af myndighederne uden de nødvendige papirer. Det har skabt endnu flere udfordringer for de syriske flygtninge i deres kamp for at klare sig.

 

photo essay Lebanon - kids stairwell 13_MG_1841

To drenge er på vej ned af trapperne for at komme i skole. De er desværre en del af et mindretal. Kun lidt over 30 procent af syriske flygtningebørn og unge i skole i Libanon. For mange er det over tre år siden, at de har været i et klasselokale. 

 

photo essay Lebanon - girl getting water_MG_2895-Edit

Middagen forberedes i en improviseret teltlejr i det nordlige Libanon. Ifølge FN's fødevareprogram WFP får næsten hver tredje syriske flygtning ikke nok at spise. 

 

photo essay Lebanon - boys - 26_MG_2724

To syriske teenagere står foran drivhuse, der ligger ved siden af den improviserede lejr, hvor de bor. Nogle libanesiske landmænd lader syriske flygtninge bo på randen af deres jord og lader dem arbejde i markerne. Det er dog utrolig sæsonbetonet arbejde og der er stor konkurrence om at finde jordlodder at bo på. Ofte bliver flygtninge smidt ud fra deres jordlodder, hvis de ikke kan betale husleje, hvilket gør situationen yderligere udsat. 

 

photo essay Lebanon - family - 23_DSF2513

Unge mødre fanger dagens sidste solskin med deres børn foran talte i det nordlige Libanon. 

 

Dansk Flygtningehjælp i Libanon 

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Libanon siden 2004 og er en af de største, internationale, humanitære organisationer i landet. I dag er hovedfokus på arbejdet med de mange syriske flygtninge og de lokalsamfund, der huser dem. 

Efter mere end fem års krig i Syrien og uden den store udsigt til en foreløbig fred, arbejder Dansk Flygtningehjælp i Libanon med stort fokus på at supplere nødhjælpen med langsigtede løsninger for de syriske flygtninge.