Antallet af døde på Middelhavet fortsætter med at sætte rekord

Med gårsdagens forlis er yderligere 400 mennesker nu savnet på Middelhavet – det vil potentielt bringe det samlede tabstal op på 900 i år. Dansk Flygtningehjælp mener, at det kræver en fælleseuropæisk indsats minimum på niveau med den nu ophævede italienske kystbevogtning, Mare Nostrum for at sikre, at ingen skal drukne på vejen over Middelhavet.
 
 

Alene i løbet af weekenden er mere end 8.000 mennesker blevet reddet i land i Middelhavet af den italienske kystvagt efter et forsøg på at krydse Middelhavet fra Nordafrika til Europa. Der er ikke noget tegn på, at der kommer færre, i og med vi nu bevæger os ind i sommermånederne, der typisk får flere til at tage turen over Middelhavet.

”Det er forfærdeligt og tragisk at folk dør i forsøget på at krydse Middelhavet. Det kan ikke fortsætte, men der er ingen tvivl om, at tallet kommer til at stige i den kommende tid. I første omgang må vi sikre, at EU’s beredskab skal styrkes. Der må indsættes en samlet EU kystbevogtning, som minimum skal være på niveau med Mare Nostrum. Det er decideret flovt for EU, at det stadig er nødvendigt for såvel italienerne som diverse handelsskibe at redde disse menneskers liv,” siger Andreas Kamm

En sådan fælles indsats kræver dog derefter, at man i Europa beslutter sig for en eller anden form for fordeling af de mennesker, der bliver samlet op. Og ikke mindst at der bliver startet en effektiv procedure for at finde ud af, hvem af dem der er reelle flygtninge.

”Det vil jo kræve, at man sikrer en hurtig og effektiv behandling af de mennesker, som man samler op med den fælles EU indsats. Derudover skal vi også være langt bedre til at afhjælpe de handels- og fragtskibe som i dag hjælper EU med at redde liv på Middelhavet,” siger Andreas Kamm
Der har været stor debat om, hvorvidt en bedre kystbevogtning kan få flere til at tage turen over Middelhavet, men de nye tal tyder for det første ikke på, at det er tilfældet og desuden mener Andreas Kamm ikke, at det kan være en brugbar undskyldning for ikke at ville redde menneskers liv.

”De nye tal bekræfter jo bare, hvad jeg i lang tid har frygtet; at manglende kystbevogtning udelukkende vil betyde flere drukende. Jeg har tidligere talt med flygtninge, der har krydset Middelhavet. De fortalte mig, at de godt vidste der nærmest var større chance for at blive dræbt end at overleve, men at de valgte at tage turen alligevel. Det siger jo noget om, hvor desperat en situation, de kommer fra. Det bedste ville være, hvis verden blev bedre til at bilægge konflikter og afskaffe den fattigdom, der producerer trafikken over Middelhavet. Men indtil det sker, har vi en forpligtigelse til at sikre, at folk ikke dør på Midddelhavet,” siger Andreas Kamm.

Ifølge International Organization for Migration (IOM) døde 3,279 i 2014 på vej over Middelhavet. 2015 tegner til at blive et nyt rekordår.