54.000 fordrevne fra Ramadi har hårdt brug for hjælp

 
 

26.05.15

Kategori: Mellemøsten, Nyheder, internationalt, Nødhjælp, Pressemeddelelser

Næsten 54.000 mennesker er yderst sårbare og har hårdt brug for mad, vand og husly. De er flygtet fra den vestlige irakiske provins, Anbar, efter hovedbyen Ramadi blev angrebet af Islamisk Stat fra 17.-19. maj. Sådan lyder det fra Dansk Flygtningehjælp, der arbejder hårdt på at hjælpe de fordrevne.

Med tusindvis af civile irakere, som er blevet tvunget på flugt de seneste par uger, er 54.000 fordrevne fanget ved indgange øst for Anbar nær Ramadi på vej mod blandt andet Bagdad og med dårlig adgang til husly, mad eller vand i brændende 45 graders varme, siger Dansk Flygtningehjælp.

Mens Dansk Flygtningehjælp og andre hjælpeorganisationer er begyndt at distribuere mad, vand og hygiejnesæt, udtrykker DFH bekymring over, at de fleste mennesker ikke har adgang til beskyttelse i de sikre provinser østpå og advarede samtidig om en yderligere tilstrømning af fordrevne eftersom kampene fortsætter.

”Sammen med de lokale myndigheder, fokuserer Dansk Flygtningehjælp vores nødhjælpsindsats på en central indgang til Bagdad, hvor over 12.000 mænd, kvinder og børn har været fanget uden hjælp. Vi har også givet mad, vand og hygiejnesæt til 6.000 mennesker på Bzebiz Bridge i Anbar provinsen," siger Regis Vanrechem, nødhjælpskoordinator for Dansk Flygtningehjælp i Irak.

Ramadi faldt til Islamisk Stat sidste weekend, og de fordrevne fra Ramadi er for de flestes vedkommende flygtet for anden gang fra den militante gruppe, efter at have været blandt 130.000, der flygtede fra den vestlige irakiske by i april.

"Det er afgørende at hjælpe disse mennesker så hurtigt som muligt. De er i store problemer, har ingenting og meget sårbare, eftersom de er ude i det fri uden såvel husly som beskyttelse," siger Regis Vanrechem.

I alt er mere end 2,5 millioner irakere blevet fordrevet på grund af sekteriske kampe det sidste år. Dansk Flygtningehjælp har siden 2003 været aktiv i Irak med operationer i øjeblikket i provinser i Erbil, Duhok, Bagdad, Kerbala, Anbar, Najaf og Diyalla.