27 manuskripter om flygtninge kæmper om romanpris

Der har været overvældende interesse for den romankonkurrence, som Dansk Flygtningehjælp, Dansk Forfatterforening og forlaget Tiderne Skifter udskrev sidste år. 27 manuskripter konkurrerer nu om prisen.
 
 

25.07.16

Det bliver en travl sommer for romankonkurrencens jurymedlemmer. Der er nemlig kommet overvældende mange manuskripter ind, siger forfatter og medlem af bestyrelsen i Dansk Forfatterforening Lotte Thrane: 

- Der er blevet indleveret 27 manuskripter. Ved første øjekast ser de alle virkelig interessante ud og det store arbejde bliver selvfølgelig nu at finde ud af, hvilket værk der er det bedste, siger hun.

Det var Lotte Thrane, der i sin tid fik idéen til romankonkurrencen, og hun er glad for over den store interesse, der har været for at sætte fokus på flygtninge og flygtningesituationen i litteraturen.

- Det er dejligt at se, at der er afleveret så mange manuskripter til konkurrencen, men også at opleve, hvor stor interesse, der løbende har været for konkurrencen. Flygtningesituationen er et af tidens helt store temaer, alle medier behandler det - men en roman kan noget andet end alverdens løbende mediedækning formår. Den kan, på sin helt egen måde, få os til at leve med i verdener og skæbner, vi ellers aldrig ville stifte bekendtskab med. Eller den kan give os et bud på, hvordan verden vil se ud i den nærmeste fremtid, siger Lotte Thrane.

Kan sætte os i andres sted 

Også Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm er meget glad for den store interesse for romankonkurrencen. 

- Debatten om flygtninge har naturligt nok fyldt utrolig meget de seneste år. Men litteraturen kan på en helt unik måde være med til at sætte os i andres sted og give en dybere forståelse af, hvad der ligger bag alle mediehistorierne, siger han og fortsætter:

- Jeg er meget glad for, at der er hele 27 manuskripter, som kæmper om romanprisen. Selvom der kun kan være en vinder, så kan man jo håbe på, at der er langt flere romaner i bunken, som vi vil se på bestsellerlisterne de næste år, siger Andreas Kamm. 

 

Romankonkurrencens jury består af 

Ida Jessen: Forfatter og oversætter. Seneste udgivelse: ‘Postkort til Annie’ (2013).

Peder Frederik Jensen: Forfatter, bådebygger og debattør. Seneste udgivelse: ‘Banedanmark’ (2014).

Dy Plambeck: Forfatter, skribent og debattør. Seneste udgivelse: ‘Mikael’ (2014).

Jo Hermann: Forfatter, tidligere formand for Dansk Forfatterforening. Seneste udgivelse: ’Kejserens klarsyn’ (2012).

Mai Misfeldt: Litteraturkritiker ved Kristeligt Dagblad, oldermand for Litteraturkritikernes Lav.

Lotte Thrane: Forfatter. Seneste udgivelse: ‘Vildfugl og verdensborger’ (2015). Dansk Forfatterforenings repræsentant i juryen.

Claus Clausen: Forlagsdirektør ved Tiderne Skifter, der siden 1973 har udgivet mere end 1500 forskellige titler.

 

Vinderen af romankonkurrencen bliver offentliggjort medio november, modtager 100.000 kroner og bliver efterfølgende udgivet på forlaget Tiderne Skifter.