1 million liter rent vand til sydsudanesiske flygtninge hver dag

 
 

08.01.15

Kategori: Øst- og Centralafrika, Pressemeddelelser, Nødhjælp

I månedsvis har sydsudanesiske flygtninge vadet gennem oversvømmelser på Leitchuor lejr i Gambella regionen, Etiopien. Lejren er bygget på en flodslette, og lejren har været oversvømmet siden begyndelsen af regntiden i august måned. På trods af oversvømmelserne har flygtningene ironisk nok et desperat behov for rent drikkevand. Dansk Flygtningehjælp forsøger at opfylde dette behov ved at levere 1 million liter vand til Leitchour og Tierkidi flygtningelejrene hver eneste dag, hvilket giver rent vand til næsten 100.000 sydsudanesiske flygtninge.

Siden kampene brød ud i Sydsudan i december 2013, har mere end 190.000 sydsudanesiske flygtninge krydset grænsen til flygtningelejrene i Gambella regionen i den vestlige del af Etiopien. Krisen har revet familier fra hinanden og mange flygtninge ankommer uden deres kære samt ejendele, og uden håb om at se dem igen. En vigtig del af lejrlivet og infrastrukturen er adgang til rent vand. Rent vand er afgørende for såvel drikkevand, vask og madlavning, og Dansk Flygtningehjælp spiller en central rolle i at dække dette grundlæggende behov.

"Vi har leveret tonsvis af vand siden begyndelsen af tilstrømningen til Gambella - 190 millioner liter alene i 2014. Vandet kommer fra borehuller og derefter fører vi vandet direkte til en række vandtanke enten ved hjælp af lastbiler eller via en direkte rørledning, der pumper vandet fra boringerne til vandtankene Med denne indsats leverer vi en million liter rent, frisk vand hver dag for næsten 100.000 mennesker i Tierkidi og Leitchuor flygtningelejrene," siger Stanley Njau, Dansk Flygtningehjælps leder af indsatsen for at sikre rent drikkevand.

Regntiden betød, at det var nødvendigt at omstrukturere Leitchuor lejren for at sikre bare nogenlunde forhold for flygtningenes sikkerheds- og levevilkår. Næsten 30.000 flygtninge blev tvunget til at flytte fra det telt eller den hytte, de havde kaldt et hjem. Det betød, at flygtningene måtte flytte væk fra nogle af de allerede etablerede vandtanke. De kraftige oversvømmelser gjorde det også umuligt at transportere vand via lastbiler. Dansk Flygtningehjælp var dog fremsynet og byggede allerede før regntiden rørledninger, som har leveret rent vand til flygtninge- og værtssamfund været med til at undgå katastrofen.

"Da vi så, hvor lejren i Leitchuor blev etableret inden regntiden, tænkte vi straks, at dette kunne være et potentielt problem. Så vi besluttede at anlægge rørledninger, som har gjort det muligt at levere vand til utilgængelige og oversvømmede dele af lejren. Derudover har vi formået at etablere nye vandtanke med pumper og rør i den nærliggende landsby, hvor mange af flygtningene flygtede til. Uden denne indsats ville de ikke har adgang til rent vand, så jeg kan vel sige, at denne operation reddede liv, "siger Stanley Njau.

Nyabo Gach er en af de flygtninge, der har måttet flytte på grund af oversvømmelserne. Hun ankom til Leitchuor i februar 2013, med sine 6 børn og sin søsters 3 børn. Både hendes mand og hendes søster blev dræbt i kampene i det Sydsudan. Hun måtte gå 17 dage til fods med alle børnene for at komme til Leitchuor. De havde hverken mad eller drikke og var afhængige af venlighed fra landmænd de mødte på vejen.

"Da regntiden begyndte, var vi nødt til at flytte. Det er meget vigtigt for os, at der er vandtanke her i landsbyen. Vand er liv - så det er vigtigt for os at have adgang til vand. Vi er derfor meget glade for, at vi også har en vandtanke her med rent vand," siger Nyabo Gach.

Regntiden er ovre for denne gang, men eftersom den vender tilbage hvert år, er det afgørende stadig at holde fokus på området.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Etiopien siden 2009 med at støtte forskellige flygtningegrupper, værtssamfund og internt fordrevne. Dansk Flygtningehjælp er en af de førende aktører i den nuværende flygtningekrise i Gambella-regionen. Siden december 2013, hvor kampene brød ud i Sydsudan, har naboregionen Gambella oplevet en stor tilstrømning af sydsudanesiske flygtninge. Dansk Flygtningehjælp har hjulpet mere end 100.000 flygtninge siden begyndelsen af 2014, herunder sikre vandløsninger, sanitet og hygiejne forfremmelse.