Foto: Klaus Bo Christensen
Foto: Klaus Bo Christensen

Årsrapport viser det travleste år nogensinde

Mere end 60 millioner flygtninge på verdensplan har givet Danmarks største humanitære organisation, Dansk Flygtningehjælp, travlt som aldrig før. Læs organisationens årsrapport her.
 
 

20.05.16

2015 var et år for rekorder på flygtningeområdet. Med det største flygtningetal på verdensplan siden Anden Verdenskrig, var der meget at se til for Dansk Flygtningehjælp, som er Danmarks største humanitære organisation. Det har resulteret i en omsætning på over 2,6 milliarder kroner – den største nogensinde i organisationens 60-årige historie.

- Det er på en trist baggrund, at Dansk Flygtningehjælp i år har den største omsætning nogensinde. Der er over 60 millioner flygtninge og fordrevne på verdensplan og langt de fleste af dem befinder sig i nogle af verdens fattigste lande, hvor der er et enormt behov for hjælp. Det er her, Dansk Flygtningehjælp udfører størstedelen af vores arbejde og på trods af, at vi har haft en rekordomsætning, så er der desværre brug for meget mere støtte, siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

Regnskabet for 2015 er offentliggjort i Dansk Flygtningehjælps årsrapport for 2015. Langt størstedelen af omsætningen bliver brugt på nødhjælp og landsigtede løsninger ude i verden, hvor Dansk Flygtningehjælp udfører omkring 80 procent af sit arbejde. I dag arbejder Dansk Flygtningehjælp i omkring 40 lande og hjælper over 2,5 millioner flygtninge årligt. 

Flere gange i løbet af 2015 har FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, bedt Dansk Flygtningehjælp træde til med hjælp i pludseligt opståede nødsituationer. Det skete blandt andet i forlængelse af den politiske krise i Burundi i foråret 2015, hvor over 200.000 måtte flygte ud af det lille, afrikanske land. I Tanzania åbnede Dansk Flygtningehjælp hurtigt og effektivt tre flygtningelejre til burundierne.

- Vi er meget stolte af, at være en af FN’s foretrukne partnere på flygtningeområdet og arbejder dagligt for at leve op til den tillid, så vi kan hjælpe flest muligt. Der er desværre brug for det som aldrig før i organisationens historie, siger Andreas Kamm.

Særligt den syriske flygtningekrise har været på Dansk Flygtningehjælps dagsorden sidste år. Organisationen er den største, internationale organisation, der arbejder i selve Syrien og har derudover store operationer med flygtninge i Jordan, Irak, Tyrkiet og Libanon, hvor langt de fleste syriske flygtninge befinder sig. Men også åbning af nye og udvidelse af eksisterende indsatser i Europa har fyldt meget det seneste år.

- Vi har haft ekstraordinært travlt i alle dele af organisationen i år. Det er lige fra arbejdet med flygtninge i de krigs- og konfliktramte områder til arbejdet med asylansøgere og flygtninge i Danmark. Et positivt lyspunkt i 2015 har været, at vi aldrig før i Danmark har set så mange frivillige, der ønsker at hjælpe nye medborgere til rette i det danske samfund. Desværre har der heller aldrig været så meget brug for det, siger Andreas Kamm.

I Danmark løser Dansk Flygtningehjælp en lang række opgaver blandt andet med uvildig, juridisk rådgivning af asylansøgere, rådgivning omkring repatriering, organisationen udfører integrationsopgaver for mange danske kommuner og har omkring 7.500 frivillige, som landet over arbejder for at gøre det nemmere for nye medborgere at finde til rette i det danske samfund. 

Læs hele Dansk Flygtningehjælps årsrapport her.