30-årige Habiba Aden gik i to dage med sit yngste barn for at komme til den nærmeste by. Hun frygtede, at barnet ikke ville overleve, hvis hun ikke fik hjælp til mad. Foto: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

Når floden tørrer ud, forsvinder livet

I Somalia har tre års tørke ført landet på kanten af katastrofe. I en by i det sydlige Somalia vandrer indbyggerne i dagevis for at finde noget at spise.

27.03.2017

Dollow i det sydlige Somalia er en fredelig by – i hvert fald i forhold til mange andre områder i landet. Den ligger på grænsen til nabolandet Etiopien, og to floder mødes her. Men der er ikke længere vand i floderne. Der, hvor vandet engang flød, er jorden tør og varm, og der vokser ingenting. I tre år har regnsæsonerne svigtet, og det har ført Somalia – og flere nabolande på kanten af katastrofe. Over halvdelen af Somalias indbyggere, 6,2 millioner mennesker, har akut brug for fødevarehjælp og flere hundredetusinder børn er fejlernærede. Uden en massiv indsats vil der udbryde decideret sult.

Den situation er tydelig i Dollow. Hver dag ankommer mennesker sultne og ofte dehydrerede efter at have gået i dagevis på jagt efter mad. De kommer ude fra landområderne, hvor fødevareusikkerheden er markant større end i byerne, fordi deres brønde ikke er nær så dybe og derfor hurtigere tørrer ud.

I vejkanterne ligger udtørrede lig af døde dyr. Som tørken rammer, er husdyrene - der er de fleste familiers levebrød - de første, der dør. Først køerne og så gederne.  Æslerne overlever i længst tid.

"Vi har mistet alt"

30-årige Habiba Abdu måtte efterlade sin familie i landsbyen og alene gå mod Dollow for at finde mad til sig selv og sit nyfødte barn. Hun frygtede, at barnet ellers ikke ville overleve.

”Vi var sultne.”

Hun peger på sin hals, mens hun taler.

”Alle vores dyr er døde. Vi havde 40 geder, to køer og to æsler. Nu har vi ingenting. De er alle sammen døde.”

Hun håber på, at hendes mand og deres seks andre børn snart følger efter hende til byen, hvor der stadig er mad. For hende er der hjælp at få.

Habiba sidder i kø for at blive registreret af Dansk Flygtningehjælp. Når hendes oplysninger er lagt ind i computeren, vil hun få et kort med en værdi på omkring 500 kroner, som hun kan bruge i udvalgte købmandsboder i byen til at købe ris, olie, mel og andet nødvendigt.

”Vi plejede at spise hver dag, men nu er der ingenting, der kan vokse. I lang tid har vi ikke kunne spise tre gange om dagen. Nogle gange har vi slet ikke fået noget at spise en hel dag,” siger Habiba og fortsætter:

”Vi har mistet alt, og uden hjælp dør vi.” 

20170326 Somalia Drought Dawa River

Der er ikke længere brug for en bro for at krydse Dawa-floden mellem Somalia og Etiopien. Foto: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

Når floden tørrer ud

Grænsen mellem Somalia og Etiopien er tydelig at se her. Det er den bro, der går over floden Dawa. Men for tiden er der slet ikke brug for en bro. Der er nemlig intet vand at krydse. Floden kan ses i det nedsunkne flodlegeme og et par vandpytter.

”Når floden tørrer ud, kan man ikke dyrke markerne. Der er ikke længere noget fiskeri, for der er ikke noget vand at fiske i. Når floden tørrer ud, er der i bund og grund ikke noget mad længere,” forklarer Abdirahman Mohamed Abdi, der er projektleder for flere af Dansk Flygtningehjælps programmer i området. 


Dansk Flygtningehjælp er der 

FN advarer, at den tiltagende sultkatastrofe kan blive den største humanitære katastrofe siden 1945. Somalia, Sydsudan, Yemen og Nigeria er blevet betegnet som ’de 4 sultkatastrofer’, men den omfattende tørke kender ikke grænser, og lande som Etiopien, Kenya og dele af Uganda er også hårdt ramt. Op mod 20 millioner mennesker frygtes at blive påvirket af katastrofen, og adgang til mad og vand betyder forskel på liv og død.

Dansk Flygtningehjælp er til stede i alle de ramte lande og arbejder på tværs af grænser for at hjælpe flest muligt af de sultramte mennesker.