Denne velfungerende brønd i Rumdekila benyttes af ca. 5.000 mennesker. Hver dag må de stå i kø i timevis for at få rent vand. Bryder brønden sammen, er de fortabt.

Livsfarligt drikkevand gør ondt værre i Nigeria

Militsen Boko Haram har myrdet, plyndret og hærget, og to millioner nigerianere lever nu som flygtninge i deres eget land. Det lægger et kæmpe pres på de i forvejen svækkede lokalsamfund, og der er ikke nok rent drikkevand til alle.
 
 

31.08.16

Yunusa er to år gammel og det yngste barn i en søskendeflok på otte. Hans familie bor i Yaza i det nordøstlige Nigeria. Da vi møder Yunusa, har han haft ni gange tynd afføring og fem opkastninger i løbet af de sidste 12 timer. På benene og i hovedbunden har han kløende udslæt. Yunusa er ligesom mange tusinde andre børn og voksne i Nigeria ramt af livsfarlig tyfus og diarré på grund af beskidt drikkevand.

I 2014 måtte Yunusas familie flygte, da militsen Boko Haram angreb og myrdede deres naboer. Husdyr, mad og medicin blev stjålet og skoler brændt. Familien har nu tag over hovedet igen og får mad hver dag. Yunusas mor dyrker jorden for at sælge afgrøder og bruger indkomsten til at købe rent vand fra de lokale vandhandlere. Men ind imellem slår indkomsten ikke til, og familien må drikke af det grumsede vand fra den lokale brønd. Det er bakterier fra brønden, der har gjort toårige Yunusa syg. Dansk Flygtningehjælp har sørget for behandling og gratis medicin, så Yunusas chancer for at overleve er gode.

 

Vandhandler 1Vand fra de lokale vandhandlere er dyrt, og der er ingen garantier for, at det er fri for de farlige bakterier, der forårsager bl.a. diarré, tyfus og kolera.

 

Lokalsamfund i knæ
Særligt i det nordøstlige Nigeria er befolkningen hårdt prøvet. Boko Harams brutale angreb har tvunget to millioner mennesker på flugt.

”Lokalsamfundene er i forvejen svækkede af fattigdom, dårlige hygiejneforhold og mangelfuld infrastruktur. Presset fra de mange hundredtusinde, der er drevet på flugt af Boko Haram, forstærker de dårlige levevilkår, og der er ikke tilstrækkelige sikre vandkilder,” fortæller Shah Liton, der er Dansk Flygtningehjælps landechef i Nigeria.

Manglen på rent drikkevand tvinger mange ud på flere timers vandring for at skaffe drikkevand fra floder og andre kilder. De, der ikke har kræfter til den lange tur, må nøjes med vand fra en misligholdt brønd eller et mudret vandhul. Resultatet er, at tusinder hvert år pådrager sig vandbårne sygdomme som diarré, tyfus og kolera. Sidste år døde 335.000 børn i Nigeria af vandbårne sygdomme. De fleste af sygdommene kan behandles nemt og billigt. Alligevel har mange ikke råd.

Dansk Flygtningehjælp arbejder for at sikre rent drikkevand til de mange internt fordrevne og lokalbeboere med akut behov for hjælp i Nigeria. Vi bygger og renoverer brønde og fragter rent drikkevand fra sikre vandkilder til de mest belastede områder. Vi sørger også for gratis medicin til behandling af vandbårne sygdomme. Men behovet er enormt, og der er brug for mere hjælp, understreger landechef Shah Liton.