I Somalia har frygt for at sulte fået massevis af kvinder og børn til at forlade deres hjem. I tilfælde, hvor der er brug for akut nødhjælp, er kontanter én af de mest effektive løsninger. FOTO: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

Kontanter er blandt den bedste nødhjælp

I krisesituationer er en af de mest effektive måder at distribuere nødhjælp på via kontanter, som familier så selv kan råde over. Forskning viser, at det ofte giver mere hjælp for færre penge. I den nuværende sultkatastrofe i dele af Afrika og i Yemen, redder de kontante tilskud liv dagligt.

15.05.2017

I centrum af byen Dollow i det sydlige Somalia står en række mennesker i en pæn kø uden for en lokal bank. De venter på deres tur til at få udbetalt en kontant hjælp, der svarer til små 500 kroner. Inden for i banken sidder ansatte fra Dansk Flygtningehjælp. De administrerer projektet, mens FN’s fødevareprogram har leveret midlerne.

Den kontante hjælp afløser i stigende grad fødevarerationer i kriser som den nuværende tiltagende sultkatastrofe i dele af Afrika og Yemen. Det er nemlig ofte en mere effektiv måde at yde nødhjælp på end gennem uddeling af for eksempel madrationer. Familier kan selv administrere beløbet og handle ind til det, der passer bedst til lige netop deres behov, og samtidig styrker det de lokale økonomier og markeder, der også er trængt i katastrofesituationer som den nuværende.

2017_03_26_DRC_Somalia -32

Kvinder bliver registreret ved Dansk Flygtningehjælp i Dollow, Somalia. FOTO: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

Uden for banken i Dollow står 45-årige Hassan Khalif Jelle i køen. Han er en af dem, der er fuldstændig afhængig af den kontante hjælp:

”Jeg har brug for at give mine børn mad. Alt det her er sket på grund af tørken. Vi har ingenting,” siger han.

LÆS OGSÅ: 275.000 BØRN I FARE FOR AT DØ AF SULT I SOMALIA

Han frygter for, hvad der vil ske, hvis der ikke kommer mere hjælp til Somalia:

”Så vil ingen af os overleve. Der er intet arbejde, markerne tørrer ud, floden tørrer ud og hver eneste dag kommer der flere folk til byen fra landområderne. Hvis der ikke kommer hjælp, så vil meget få af os overleve.”

2017_03_26_DRC_Somalia -35

45-årige Hassan Khalif Jelle og hans familie er afhængige af den kontante hjælp for at overleve. Foto: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

Effektiv hjælp

Dansk Flygtningehjælp har omfattende og gode erfaringer med at distribuere nødhjælp gennem kontante udbetalinger fra en lang række af de indsatser, som organisationen udfører i over 35 lande. Mange undersøgelser viser, at kontante udbetalinger i stedet for f.eks. madrationer i en række situationer, giver mere nødhjælp for de midler, der er til rådighed.

Samtidig kan de styrke tilgang de lokale markeder i stedet for at udkonkurrere dem og forværre situationen i de lokale kontekster.

Endelig giver de større grad af værdighed til de berørte mennesker, da de stadig beholder muligheden for at prioritere og vælge, hvad der er brug for til deres families specifikke behov.

LÆS OGSÅ: FAMILIE GIK 80 KILOMETER FOR AT FINDE MAD

”Særligt i en akut krise, som den nuværende tørke, er der brug for hurtig og effektiv hjælp. Vi oplever desværre langt større behov for hjælp, end vi har midler til rådighed at kunne reagere med. Derfor er det vigtigt, at vores ressourcer rækker så langt som muligt. Her er vores erfaringer om kontanter som nødhjælp, at det er den bedste måde at hjælpe på. Både for organisationer som os, fordi vi kan nå langt flere nødlidende end ellers, og for de mennesker, der modtager hjælpen,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen, der er nødhjælpschef i Dansk Flygtningehjælp.

Fire sultkatastrofer på én gang

Der er allerede erklæret hungersnød i dele af Sydsudan, og FN advarer mod, at samme scenarie kan stå for døren i dele af Somalia, Nigeria og Yemen. Mere end 20 millioner mennesker er i fare for sult i de fire lande og FN har advaret mod, at det risikerer at blive ’den største humanitære katastrofe i vor tid’. Men tørken holder sig ikke inden for landegrænser og også lande som Kenya, Etiopien og dele af Uganda er hårdt ramt af tørken.

2017_03_26_DRC_Somalia -6

Dollow, Somalia. Foto: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

Det enorme omfang af katastrofen stiller store krav til de organisationer og aktører, der arbejder for at mindske sulten. Dansk Flygtningehjælp arbejder i alle de berørte lande og bruger i stort omfang kontant assistance som middel for at få hjælpen ud så hurtigt og effektivt som muligt. På den måde kan flere liv reddes.

LÆS OGSÅ: DANSK FLYGTNINGEHJÆLP ERKLÆRER 'CORPORATE EMERGENCY' PÅ GRUND AF TILTAGENDE SULTKATASTROFE

En af dem, der får hjælp på denne måde, er 50-årige Dahabo Muhamed Ibrahim. Hun bor på landet uden for Dollow med sine ni børn. Hendes mand er død og hun forsøger nu at klare sig igennem tørken. Men det er svært, fortæller hun. Det har aldrig før været så slemt, og familien får ikke længere mad tre gange om dagen.

”Sulten er et stort problem. Vi har brug for hjælp. Jeg har heldigvis fået et lille beløb af Dansk Flygtningehjælp i dag. Det gør, at vi kan klare os den næste tid. Det gør en stor forskel for os,” siger hun. 

Sådan redder vi liv i Dollow

Dansk Flygtningehjælp er en af de største humanitære organisationer i Somalia. I området omkring Dollow i den sydlige del af landet hjælper vi allerede over 25.000 mennesker, og de næste måneder øger vi markant indsatserne for at kunne redde flere liv. Vi kører blandt andet ud med vand til tørkeramte lokalsamfund, hjælper med uddeling af mad og kontant nødhjælp og etablerer toiletter i de mange pludseligt opstående lejre for internt fordrevne. På den måde minimerer vi risikoen for smitsomme sygdomme.

Samtidig arbejder Dansk Flygtningehjælp altid med et langsigtet fokus i arbejdet med nødhjælp for at sikre, at de ramte lokalsamfund bliver styrket mod fremtidige katastrofer.

Hjælper på tværs af grænser

FN advarer mod, at den tiltagende sultkatastrofe kan blive den største humanitære katastrofe siden 1945. Somalia, Sydsudan, Yemen og Nigeria er blevet betegnet som ’de fire sultkatastrofer’, men den omfattende tørke kender ikke grænser. Lande som Etiopien, Kenya og dele af Uganda er også hårdt ramt. Op mod 20 millioner mennesker frygtes at blive påvirket af katastrofen, og hurtig hjælp og adgang til mad og vand betyder forskel på liv og død.

Dansk Flygtningehjælp er til stede i alle de ramte lande og arbejder på tværs af grænser og regioner for at hjælpe flest muligt af de sultramte mennesker.