Jan Grarup i stort samarbejde med DRC

Den verdensberømte krigsfotograf Jan Grarup har indledt et stort samarbejde med DRC Dansk Flygtningehjælp, hvor han rejser ud til verdens usynlige kriser. Turen går blandt andet til Bosnien og Den Centralafrikanske Republik.
 
 

Det er alt andet end uvant for Jan Grarup at pakke kameraet og rejse derhen, hvor de færreste kommer, for at dokumentere skæbnerne for nogle af verdens mest udsatte mennesker. Men det næste års tid vil hans karakteristiske sort-hvide billeder have et helt bestemt formål: Nemlig sammen med DRC Dansk Flygtningehjælp at sætte fokus på verdens usynlige kriser. 

"Det er enormt vigtigt, at vi sætter fokus på usynlige kriser. Det er sådan, at vi lever i et mediebillede i dag, hvor alting går utrolig stærkt. Og at det som fylder i nyhedsudsendelserne lynhurtigt bliver glemt”, forklarer Jan Grarup om samarbejdet.

Fra Bosnien til Den Centralafrikanske Republik

Allerede nu har Jan Grarup besøgt Bosnien og Den Centralafrikanske Republik. Og planen er, at han resten af året skal rejse videre ud til en række flere lande for at sætte fokus på de mange tusinde mennesker, som har brug for, at verden får øje på dem:

Grarup Web 3

"Det er et samarbejde, jeg har ønsket mig i mange år. DRC Dansk Flygtningehjælp er til stede i stort set alle de steder i verden, jeg rejser til. De gør en kolossal indsats for de mennesker, som er kommet i klemme rundt omkring i verden. Derfor er det helt naturligt, at jeg kaster mig ud i et samarbejde og får lov til at fortælle om den forskel, DRC Dansk Flygtningehjælp reelt gør for mennesker i nød på verdensplan."

”Usynlige kriser er vigtige”

En usynlig krise er kendetegnet ved, at de ikke får tilstrækkelig omtale i medierne eller på den politiske dagsorden, hvilket gør det svært at skaffe nok hjælp og finde langvarige løsninger. Og det vil Jan Grarup gerne bidrage til at lave om på:

Grarup Bosnien Web

”De usynlige kriser er vigtige, fordi de foregår mange steder i verden, og når de ikke får den opmærksomhed, de fortjener, så sker der det, at vi glemmer. Og vi glemmer mennesker, der går noget forfærdeligt igennem. Derfor er det vigtigt at holde fokus på verdens usynlige kriser," siger han.

Samarbejdet munder ud i en række fotoreportager, som man løbende kan følge med i ved at skrive sig op her

FAKTA: JAN GRARUP

Grarup Web 2

  • Har dækket humanitære kriser og konflikter i over 30 år. Blandt andet Somalia, Irak, Syrien, Tjetjenien, jordskælvet i Haiti og folkemordet i Rwanda.
  • Har vundet flere hundrede danske og internationale priser for sit arbejde, heriblandt fire førstepladser ved World Press Photo.
  • Udkommer blandt andet i Washington Post, Le Monde og holder hvert år foredrag for titusindvis af mennesker i både indland og udland.
  • Har udgivet en række bøger og har sit eget radioprogram på Radio4.
  • Aktuel i dokumentaren ”Krigsfotografen” og med bogen ”Hvor jernkorsene gror”.