Folk fra Mosul flygter i stor stil. Her til Qayyarah Airstrip lejren

Folk flygter i stort tal til lejre udenfor Mosul

Den militære operation for at generobre Mosul fra den såkaldte Islamiske Stat har bevæget sig ind i byens tætbefolkede vestlige kvarterer. Det betyder, at mange bliver tvunget på flugt til lejrene udenfor Mosul.
 
 

24.03.2017

Mens mange civile mennesker flygter fra kampene i Mosul, er den såkaldte Qayyarah Airstrip lejr, som Dansk Flygtningehjælp bestyrer og sikrer vand til, vokset til at huse næsten 50.000 mennesker. Det gør det til én af de største lejre, der har taget imod fordrevne fra Mosul. Lejren har fået sit navn, fordi der tidligere lå en landingsbane, men nu er det altså hjemsted for mange tusinde mennesker, som er drevet på flugt.

”Vi var heldige”

Frja på 80 år har taget den anstrengende flugt fra sit hjem og er for et par dage siden ankommet til Qayaarah Airstrip. Hun og 14 familiemedlemmer forlod deres landsby i udkanten af Mosuls vestlige del, hvor de var fanget i kampe mellem krigere fra Islamisk Stat og de irakiske sikkerhedsstyrker. De tog beslutningen om at flygte, da flere af deres naboer og slægtninge blev fanget i krydsild og blev slået ihjel. Med hvide flag i hænderne flygtede de ud igennem frontlinjen og i sikkerhed.

Mens hun sidder udenfor sit telt, vidner Frjas rynkede hænder og vejrbidte ansigt om et langt og hårdt liv, der ikke er blevet nemmere af, at hun og familien nu er tvunget på flugt fra deres hjem.

”Livet i landsbyen blev endnu sværere efter kampene omkring Mosul begyndte i oktober måned,” fortæller hun og beskriver den daglige kamp, hun og hendes familie stod i for at få adgang til en sparsom mængde mad og andre basale nødvendigheder. ”Vi var heldige, fordi vi havde dyr, og vi overlevede på mælk, yoghurt og brød, vi bagte derhjemme,” siger Frja.

I mere end fire måneder havde familien kun sparsom adgang til verden omkring dem, da de væbnede styrker i områder havde indført store restriktioner på kommunikation med omverdenen. Frja fortæller, at hun og hendes familie var chokerede, da sikkerhedstyrkerne ankom til deres del af Mosul, da det ikke havde været muligt for dem at følge med i, hvordan det gik med kampene.

Familien lever nu på flugt, og hun forklarer, at selvom de er meget glade for at være kommet i sikkerhed, er de meget bekymrede for familiemedlemmer og naboer, som stadig er tilbage. ”De er der stadigvæk, kampene fortsætter, og vi er meget bekymrede for, hvad der vil ske med dem.”

Historien om Frja og hendes familie er bare én ud af de mere end 280.000 menneskeskæbner, der har været tvunget til at forlade deres hjem, siden kampen om Mosul begyndte i oktober, 2016. Som følge af disse kampe har Dansk Flygtningehjælp indledt en omfattende humanitær indsats med fokus på at sikre, at folk på flugt får kritisk nødhjælp, adgang til rent drikkevand samt beskyttelse.