En gruppe piger demonstrerer selvforsvar til den ceremoni, hvor Dansk Flygtningehjælp officielt sagde farvel til Liberia efter 19 år i landet. Foto: Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp lukker Liberia-kontor efter 19 år

I juni lukkede Dansk Flygtningehjælp sin operation i Liberia. Ved lukke-ceremonien sagde landedirektør Audrey Crawford: ”Vi ser Dansk Flygtningehjælps exit fra Liberia som et overordentligt positivt signal for Liberia og dets fremtid”.

10.07.2017

Dansk Flygtningehjælp startede operationen i Liberia op i 1998 i Harper efter den første borgerkrig i landet. Operationen skulle hjælpe liberiske flygtninge med at vende tilbage til Liberia fra Elfenbenskysten.

Senere blev Flygtningelejren ​​Little Wlebo opført for at rumme op til 10.000 ivorianske flygtninge, der undslap voldsudbrud efter valgene i 2010 og udbruddet af Ebola i 2014-2015. Ligesom der er opnået en række forbedringer for flygtninge i landet, herunder reduktion af krænkelse af menneskerettigheder og GBV (gender based violence), uddannelse inden for beskyttelse, sundhed og familieplanlægning, livelihood, psykosocial støtte og skolegang.

Landedirektør Audrey Crawford understregede i sin afskedstale virkningen af ​​Dansk Flygtningehjælps program i Liberia:

"Den succes, vi har opnået med befolkningen i Maryland, River Gee, Nimba og Lofa Counties, er resultatet af mange års hårdt arbejde og engagement, ikke kun af Dansk Flygtningehjælps personale, men også af community-medlemmer, statslige aktører og vores partnere på alle niveauer."

For at sikre et ansvarligt exit har Dansk Flygtningehjælp forinden styrket og uddannet community-baserede beskyttelsesudvalg og statslige aktører i at identificere og reagere på tilfælde af krænkelser af menneskerettighederne, ekstrem sårbarhed og social samhørighed. Early Warning-systemer er også blevet udviklet og understøttet for at kunne dokumentere og reagere på nye flygtningsstrømme, sikkerhedsproblemer og Ebola. Derudover er der delt program-, aktivitets- og CBPC-information med andre ngo'er, både lokale og internationale, så de kan fortsætte med at støtte, hvis det bliver nødvendigt.

Som en medarbejder bemærkede under den afsluttende ceremoni:

"Dansk Flygtningehjælp kom til Liberia i en tid med relativ fred og forlader landet i fredstid."

Organisationen forlader dog ikke Vestafrika, men følger de stigende humanitære kriser i regionen omkring Tchad-søen. I 2015 åbnede Dansk Flygtningehjælp et program i Nigeria, et i Niger i 2016 og i september 2017 åbner organisationen op i Cameroun.