DRC hylder verdens stærke mødre

Mors dag den 10. maj giver anledning til at sætte fokus på verdens mange stærke mødre. Det sker med lanceringen af en eksklusiv udgave af årets ”Power Mama”-T-shirt.
 
 

22.04.20

Verden er fuld af stærke mødre, og på mors dag hylder DRC Dansk Flygtningehjælp dem alle. For uanset om man er en mor på flugt, eller om man bor herhjemme – så gælder det, at alle mødre vil deres børn det bedste.

En T-shirt med et vigtigt budskab

For andet år i træk har DRC Dansk Flygtningehjælp og designeren Flirty Birdy indgået et samarbejde til fordel for mødre på flugt. I DRC Dansk Flygtningehjælps webshop vil man således kunne købe årets ”Power Mama”-T-shirt, og alt overskud vil gå til at støtte arbejdet med at hjælpe kvinder på flugt ude i verdens brændpunkter.

Powemama2 Web

I år kan T-shirten købes i to farvekombinationer, hvoraf den ene er i en eksklusiv farvekombination, som kun kan købes gennem DRC Dansk Flygtningehjælps webshop. Dermed er håbet, at alle de seje mødre herhjemme i år vil blive hyldet med en meningsfuld T-shirt, der samtidig støtter stærke mødre på flugt fra verdens krige og konflikter.

Mødre på flugt er ofte alene og udsatte

Det kræver nemlig ofte noget helt særligt at være mor og på flugt. Halvdelen af alle mennesker på flugt er kvinder, og undersøgelser viser, er kvinder på flugt særligt udsatte på en lang række områder.

Flugtruterne udgør en stor risiko for kvinderne, og ifølge en rapport fra Mixed Migration Centre under DRC Dansk Flygtningehjælp udsættes knap halvdelen af alle kvinder på flugt for en form for overgreb.

Kvinder på flugt går oftere glip af skole og uddannelse, og for nogle bliver en overlevelsesstrategi tidligt ægteskab og tidlig graviditet. Det kan have alvorlige psykiske og fysiske konsekvenser gennem resten af livet.

Derudover oplever mange kvinder på flugt at miste deres mand og pludselig at stå alene med al ansvar for familiens økonomi, sikkerhed og sundhed. De kæmper med at få pengene til at række og skabe en fremtid for deres børn. Men mange finder også uventede styrker og ressourcer til at skabe et nyt liv og få det bedste ud af den værste situation.

Fra Ukraine til Syrien: Mød tre ægte ”Power Mamas”

Her kan du møde tre mødre, der hver især har overkommet barske udfordringer. De lever tre vidt forskellige steder i verden, men fælles for dem er, at krig og konflikt har vendt op og ned på deres liv – og alligevel har de fundet styrken til at sørge for dem selv og deres børn.

Morsdag Vera

Vera fra Ukraine
Vera mistede sin mand, Viktor, da han en dag kørte ud med sin traktor på marken, der ligger tæt på konfliktzonen i det østlige Ukraine. En mine eksploderede og tog livet af ham. Viktor ville have haft deres yngste søn med sig ud på marken, men Vera sagde nej. Vera og hendes to sønner mistede ikke bare deres far og ægtemand, men også hele familiens forsørger. Nu klarer Vera sig ved at sælge mejeriprodukter fra familiens køer på det lokale marked. Og DRC Dansk Flygtningehjælp har skaffet hende en brændeovn, to senge med madrasser og materiale til at bygge et bord, hvor hendes børn kan lave lektier.  

Morsdag Eedah 2

Eedah fra Syrien
Eedah fra Syrien mistede sin mand, da hun ankom til Azraqlejren i Jordan. Men med hjælp fra DRC Dansk Flygtningehjælp startede hun sin egen lille skønhedsklinik op, som nu kan få tingene til at løbe rundt for den lille familie. Nu er Eedah ikke bare selvforsørgende, men hun er også blevet et forbillede for andre kvinder i lejren.

Morsdag Rokshan

Rokshan fra Myanmar
Rokshan fra Myanmar var højgravid, da bomberne pludselig faldt over hendes landsby, og familien måtte flygte ud i skoven i fem dage uden mad. Uden tag over hovedet eller lægehjælp fødte hun sin datter ude i skoven. Nu bor Rokshan og hendes familie (heriblandt hendes egen far, som ses på billedet) i verdens største flygtningelejr i Cox’s Bazar i Bangladesh, hvor DRC Dansk Flygtningehjælp har hjulpet med at give familien tag over hovedet og registrere dem, så de nu har id-kort og kan få mad og andre basale fornødenheder.

Du kan støtte mødre på flugt ved at købe årets ”Power Mama” T-shirt her