Dansk Flygtningehjælps internationale chef, Ann Mary Olsen (t.h.) sammen med kolleger i en lejr for nyligt fordrevne fra Mosul. Foto: Delawit Mesfin

Fordrevne fra Mosul ønsker at vende hurtigt hjem

Dansk Flygtningehjælps internationale og regionale chefer har besøgt indsatsen omkring Mosul. Holdningen er: "Hvis vi ikke formår at gøre dette her rigtigt, svigter vi irakerne."
 
 

23.11.2016

Lige nu er størstedelen af det humanitære arbejde omkring den irakiske by Mosul rettet mod de knap 70.000 irakere, der er blevet drevet på flugt i den første måned af offensiven mod millionbyen.

Men allerede nu opfordrer Dansk Flygtningehjælp det internationale samfund til også at begynde at kigge på, hvordan de fordrevne irakere sikkert kan vende hjem igen på et tidspunkt. 

"Hvis vi ikke formår at gøre dette her rigtigt, så svigter vi irakerne," siger Dansk Flygtningehjælps internationale chef, Ann Mary Olsen.

"Der er et stort behov for at øge indsatsen for forsoning, genopbygning og ikke mindst det langsigtede engagement - selv på dette tidlige tidspunkt i forhold til hele situationen om Mosul. Som en af de centrale organisationer i Irak er det en rolle, vi er klar til at påtage os," siger hun.

Op mod 85 procent af de internt fordrevne lever i øjeblikket i lejre og andre former for uformelle bosættelser. Mens kampene fortsætter og kommer længere ind i de tætbefolkede områder inde i selve byen Mosul, flygter civile fra byen. Samtidig får andre mulighed for at vende hjem til områderne uden for byen, i takt med at de bliver tilbageerobret fra den såkaldte Islamiske Stat.

Også brug for fokus på genopbygning

Ann Mary Olsen og Dansk Flygtningehjælps regionale chef i Mellemøsten, Peter Klansø, besøgte Irak i sidste uge, for med egne øjne at vurdere den humanitære indsats og behovene i den aktuelle krise. Det skete blandt andet gennem møder med lokale ledere, den irakiske regering, myndigheder og en række donorer.

"Vi er imponerede over beredskabet indtil nu for de flygtningestrømme, der forventes fra Mosul - fra FN, en række NGO'er, såsom Flygtningehjælpen og den irakiske regering," sagde Ann Mary Olsen efter en tur til Qayyarah, i det sydlige Ninewa, hvor de fleste fordrevne er kommet til.

"Det er vigtigt at fokusere på den humanitære indsats i den umiddelbare akutte fase for de folk, der bliver fordrevet fra Mosul lige nu. Men vi bør også huske på, at der også skal være et fokus på at folk skal kunne vende hjem og på genopbygningen af byen, da det presser sig på lige rundt om hjørnet."

Civile er allerede så småt begyndt at vende tilbage til områder, som er blevet generobret af sikkerhedsstyrker. Mange andre har givet udtryk for et ønske om at vende hjem hurtigst muligt. Byer og landsbyer er dog stadig fyldt med miner og andet eksplosive efterladenskaber, der udgør en alvorlig risiko for dem, der ønsker at vende hjem igen.

"En sikker tilbagevenden for de civile er afhængig af, at området bliver ryddet for miner - både i folks hjem og i byen. Kapaciteten til at afhjælpe disse udfordringer kræver også akut og stor opmærksomhed," siger Peter Klansø, der samtidig tilføjer, at beskyttelsen af ​​de internt fordrevne er en kime til en alvorlig bekymring for humanitære organisationer.

"Vi skal ikke undervurdere, at vi endnu ikke har set det værste, og vi har som organisation et særligt fokus på beskyttelse af civile, eftersom kampene bevæger sig tættere ind i det centrale Mosul," siger Peter Klansø.

Dansk Flygtningehjælp er i gang med at hjælpe de fordrevne fra Mosul og er desuden engageret i de fremtidige bestræbelser på at sikre forsoning i Irak – og er forpligtet på et langsigtet engagement. Efterhånden som flere civile irakere bliver drevet på flugt, vil Dansk Flygtningehjælp overvåge situationen nøje og arbejde på at sikre det bedst integrerede respons.