Rhino Camp i Uganda, hvor sydsudanesiske flygtninge ankommer hver dag. Foto: Tobin Jones

Det bliver sværere at hjælpe mennesker i nød

Antallet af fordrevne på verdensplan er historisk højt og det samme gælder folk, der har brug for humanitær hjælp. Alligevel stiger presset på de humanitære organisationer og deres medarbejdere. Det bliver vanskeligere at nå frem til mennesker i nød og det er samtidig farligere end nogensinde at være nødhjælpsarbejder, hvilket til tider gør det nærmest umuligt at hjælpe de mennesker, der har allermest brug for hjælp, lyder det fra Dansk Flygtningehjælp i en erklæring forud for World Humanitarian Day, d. 19. august.
 
 

18.08.2017

Humanitære organisationer oplever store udfordringer med adgang til verdens nødlidende, at flere medarbejdere bliver dræbt på arbejdet og et konstant politisk pres på det humanitære arbejde. World Humanitarian Day d. 19. august markerer årsdagen for bombningen af FN's hovedkvarter i Bagdad, Irak i 2003, da 22 humanitære arbejdere blev dræbt - og er en oplagt mulighed for at minde hinanden om, at det humanitære arbejde aldrig må være et mål for vold.

"Vi ser en stor ubalance mellem de stigende behov for humanitær hjælp - ikke mindst som et resultat af et stigende antal flygtninge og fordrevne - og samtidig er det blevet farligere at hjælpe mennesker i nød. I 2016 blev der dræbt dobbelt så mange hjælpearbejdere som der gjorde i 1997. Nødhjælpsarbejdere er og må aldrig være et mål. Det må aldrig koste liv for at redde liv," siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp: "Samtidig er der store udfordringer med at få adgang i nogle af de områder, hvor verdens største humanitære kriser udspiller sig. Det betyder, at ofte får de, der har allermest brug for hjælp, ikke den nødvendige humanitære assistance.”

Det er samtidig ikke længere kun farligt og udfordrende at arbejde i verdens konfliktzoner og deres nabolande. De humanitære organisationer oplever også et stigende pres fra politisk side, når de forsøger at opfylde deres mandat.

"Et nyligt eksempel var en række europæiske politikere, der kritiserede ngo'er for deres arbejde på Middelhavet, selvom de udelukkende lever op til vores humanitære mandat og gør, hvad vi som humanitære organisationer gør overalt i verden - nemlig redder liv. Derudover er der et øget pres for os at arbejde langs en række politiske dagsordener. Eksempelvis bør bæredygtige og holdbare løsninger være målet, når vi eksempelvis snakker migration. Vi er nødt til at huske, at det er desperate valg, der tvinger folk til at forlade deres hjem og sætte sig selv og nogle gange sin familie i stor fare ved at krydse Sahara-ørkenen, Middelhavet, Det Røde Hav eller hvor folk bevæger sig over for desperat at forfølge nye og bedre fremtidsmuligheder eller søge sikkerhed,” siger Andreas Kamm.

Dansk Flygtningehjælp er en førende international humanitær organisation, der arbejder i mere end 35 lande verden over, hvor organisationen hjælper fordrevne og værtssamfund med nødhjælp og langsigtede løsninger.

"Denne dag er også en anledning til at sende en stor tak til vores mere end 7.000 kolleger rundt om i verden, der arbejder utrætteligt i nogle af verdens farligste lande for at hjælpe verdens fordrevne. Det er en opgave, vi vil blive ved, så længe der er behov for vores hjælp," siger Andreas Kamm.

Derfor er din hjælp vigtigere end nogensinde. Du kan støtte vores arbejde her