Den humanitære krise i Yemen bliver værre dag for dag

Mere end to års ubarmhjertig konflikt i Yemen har ødelagt millioner af menneskers liv. Over 20,7 millioner mennesker i Yemen har brug for humanitær hjælp, hvoraf 9,8 millioner har decideret akut behov for hjælp. Omkring 17 millioner mennesker, hvilket svarer til 60 % af den samlede befolkning, har brug for fødevarehjælp, mens svimlende 7 millioner mennesker ikke ved, hvor deres næste måltid skal komme fra og er i decideret fare for hungersnød. 2,9 millioner mennesker er nu internt fordrevne.
 
 

14.12.2017

Konflikten i Yemen er en konstant udfordring for adgangen for de humanitære organisationer i deres forsøg på at få den livreddende hjælp frem til civilbefolkningen i landet. 21 ud af de 22 stater i Yemen er blevet direkte påvirket af luftangreb, væbnede kampe eller beskydninger, der har resulteret i adskillige drab og sårede blandt uskyldige civile. Desuden skaber arbejdsløshed, mangel på vand, voldsom fattigdom og utilstrækkelige offentlige services, herunder sundhed og uddannelse, kombineret med en generel mangel på ressourcer, baggrunden for en altødelæggende humanitær krise.

Betingelserne for civilbefolkningen i Yemens hovedstad Sana'a bliver værre for hver time, der går. FN siger, at Yemen er verdens største humanitære katastrofe, og mens en blokade for adgang for humanitær bistand er blevet lettet, er de fleste kommercielle skibe stadig ikke tilladte i landets havne i det Røde Hav, og det er alvorligt, fordi det er fra de kommercielle skibe, at størstedelen af hjælpen kan komme ind.

"Millioner af yemenitter ved ikke, hvor deres næste måltid skal komme fra. Uden at havnene genåbnes, så store mængder mad kan komme ind via de kommercielle skibe, er det simpelthen ikke muligt at skaffe de nødvendige mænger fødevarer til de civile. Så vi opfordrer til uhindret adgang for, at varer kan komme ind i Yemen, så folk kan overleve," siger Stef Deutekom, landechef for Dansk Flygtningehjælp i Yemen.

Manglen på mad, vand og medicinske forsyninger er kritisk. Koleraen spreder sig stadig, og det forventes, at over en million mennesker er inficerede med sygdommen inden udgangen af ​​2018.

"I betragtning af omfanget af den forfærdelige humanitære krise og uden fuld genoptagelse af import af varer, især mad, brændstof og medicin, risikerer millioner af børn, kvinder og mænd at stå overfor sult, sygdom og død. Konsekvenserne af ​​konflikten for de civile har nået et rædselsfuldt niveau, mens humanitære arbejdere ofte er forhindrede i vores bestræbelser på at nå frem til de nødlidende. De civile har været gennem traumatiske begivenheder, herunder tab af familiemedlemmer, brutal vold og begrænset adgang til humanitær bistand," siger Stef Deutekom.

Dansk Flygtningehjælp arbejder med at afhjælpe de overvældende humanitære behov ved at levere mad, adgang til rent vand og beskyttelse. Alle yemenitter, der lever under disse ekstreme forhold har brug for øjeblikkelig og sikker adgang til mad, vand og lægehjælp, da deres overlevelse i høj grad afhænger af humanitær bistand.