FOTO: Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp og 60 NGO’er advarer mod forværring af krisen i Myanmar, kræver en sikker, frivillig tilbagevenden for rohingya-flygtninge

61 ngo'er, der arbejder i Bangladesh og Myanmar, advarer mod at sende rohingya-flygtninge tilbage og opfordrer til at inddrage flygtningene i enhver beslutning, der vedrører deres fremtid.
 
 

21.08.2019

To år efter at overgreb og grove menneskerettighedskrænkelser tvang op mod 1 million rohingyaer på flugt fra deres hjem i Myanmar, venter de fortsat på retfærdighed og på en afgørelse om, hvad deres fremtid bringer. Samtidig kæmper de for at kunne leve et sikkert og værdigt liv som flygtninge i Bangladesh.

Derfor opfordrer 61 internationale, nationale og lokale NGO'er i dag i en fælles erklæring til, at rohingyaerne involveres i beslutningsprocesserne omkring deres liv og fremtid, herunder betingelserne for en mulig tilbagevenden til Myanmar. NGO’erne opfordrer også til, at menneskerettighederne skal styrkes i Myanmars Rakhine-stat, hvor størstedelen af rohingyaerne bor og kommer fra.

NGO'erne udtrykker desuden stærk bekymring for rohingya-familiernes sikkerhed i Rakhine-staten, da konflikten eskalerer, og den humanitære adgang stadig er begrænset. Som følge af nyheden om den mulige, hurtige hjemsendelse af 3.450 flygtninge, der har cirkuleret den seneste uge, opfordrer de regeringerne i Bangladesh og Myanmar til at garantere sikker, frivillig og værdig tilbagevenden for ​rohingya-flygtninge.

”Selvom situationen for rohingya-flygtninge i Bangladesh hverken er sikker eller holdbar, er det vigtigt, at de bliver hørt i alle beslutninger, der berører dem – inklusive mulig tilbagevenden. Samtidig er det vigtigt, at de ikke for tidligt vender tilbage til en situation, hvor deres rettigheder og sikkerhed ikke kan garanteres,” siger Mikkel Trolle, der er regional direktør i Asien for Dansk Flygtningehjælp: ”Gennem vores arbejde i flygtningelejrene og værtssamfundene i Cox's Bazar har vi været vidne til, hvordan den fælles indsats fra regeringen i Bangladesh, FN og NGO'er har reddet liv, men nu er det tid til at se på mellem- og langvarige løsninger, så flygtningene og værtssamfundene kan leve under værdige forhold, få adgang til uddannelse og forsørge sig selv.”

I løbet af de seneste to år har NGO'er hjulpet FN og Bangladeshs regering med at yde livsvigtig støtte til rohingyaerne, der bor i det, der har udviklet sig til at være verdens største flygtningelejr. Deres kollektive indsats har stabiliseret lejrforholdene, styrket monsunberedskabet og bidraget til at forhindre sygdomsudbrud. Men der er brug for langt mere hjælp. NGO’erne opfordrer det internationale samfund til at øge finansieringen til den humanitære indsats i Bangladesh og i Myanmar for at kunne forbedre situationen for flygtninge, internt fordrevne og værtssamfund.

Find NGO’ernes fælleserklæring her (engelsk) 

FAKTA

• I Myanmar har omkring 128.000 fordrevne fra rohingya-mindretallet såvel som andre muslimske samfund levet under begrænset bevægelsesfrihed i lejre i Rakhine-staten siden 2012 uden at være i stand til at vende hjem.

• I Bangladesh har flygtningebørn brug for adgang til ordentlige uddannelsesforhold. Mere end 25.000 børn går ikke i skole. Herudover går 97 pct. af unge mellem 15 og 18 år ikke i nogen form for uddannelsesinstitution.

• Siden tilstrømningen af flygtninge i 2017 steg andelen af husholdninger blandt værtssamfundene i Bangladesh, der lever for under DKK 400 om måneden, fra 10 til 22 procent.