Årets Danmarks Indsamling skal blandt andet hjælpe børn som Ihure. Foto: Abdiwahid Abdikadir/DRC

Årets Danmarks Indsamling skal hjælpe børn på flugt

Dansk Flygtningehjælp vil i år sørge for, at pengene blandt andet går til at hjælpe børn alene på flugt i Kakumalejren i Kenya.
 
 

27.01.20

Lørdag den 1. februar samler hele Danmark ind til at hjælpe børn på flugt. Det sker, når DR sammen med 12 nødhjælpsorganisationer igen i år sender årets Danmarks Indsamling.

Di2020 Vaerter

Mark Stokholm, Tine Gøtzche og Lise Rønne vil lørdag stå i spidsen for Danmarks Indsamling under overskriften "Lille land, stort hjerte". 

Dansk Flygtningehjælp vil i år bruge pengene til at hjælpe børn, der har brug for omsorg og beskyttelse i Kalobeyei og Kakuma flygtningelejr i det nordvestlige Kenya. 

Ihure og Mario var helt alene 

Ihure er en høj slank pige på 14 år. For et halvt år siden ankom hun til Kalobeyei flygtningelejr med sin lillebror Mario. De var helt alene. Deres mor havde mistet livet i Sydsudan under et slagsmål, da hun ville adskille to slagsbrødre, der kæmpede om nogle fødevarer.

I lejren fandt de to søskende sammen med fem andre forældreløse børn, der ligesom dem ingen voksne havde til at passe på sig. Som den ældste i børneflokken påtog Ihure sig ansvaret for at passe på de andre børn, hvoraf den mindste blot er ét år gammel.

Di2020 Kakuma2

Det er nu Ihures lod at holde øje med, at ilden i bålet i deres lille hus ikke går ud. Hun sørger for, at deres madrationer bliver tilberedt på bålet, og at der er styr på husholdningen.

Ensomme og udsatte

Ihures situation er desværre ikke enestående. Lige nu bor der 2700 børn uden deres forældre i lejren, og 350 husstande ledes af børn. Børnene bærer et kæmpe ansvar for at levere mad, brænde og vand i hjemmet og skal samtidig fungere som en reserveforældre til deres søskende, der nogle gange blot er spædbørn.

Børnene er i sorg, forvirrede og ensomme. De har ofte været udsat for stærkt traumatiske oplevelser og er ekstremt sårbare. De risikerer at blive misbrugt, udnyttet og udsat for vold. Og uden voksne i deres liv er det reelt umuligt for dem at gå i skole og skabe sig en fremtid. Det er umuligt for dem bare at være børn.

Børnevenlig zone skal give børnene tryghed

Med midler fra Danmarks Indsamling vil Dansk Flygtningehjælp sørge for, at børnene i lejren får et sted, hvor de kan finde den tryghed og omsorg, de har så inderligt brug for.

Det skal ske med såkaldte ”child friendly spaces”, som er en simpel form for børnehave eller fritidscenter, hvor børn har adgang til leg og læring i et sikkert og trygt miljø. Her kan børnene finde tryghed hos professionelt personale, som passer på dem.

Børn med krigstraumer kan få psykologhjælp, og et mentorprogram skal træne dem i at klare sig gennem den svære tilværelse uden at blive udsat for misbrug, vold eller udnyttelse. Børnene kan også bruge områderne som uddannelsescentre, hvor de får mulighed for at udforske deres viden og evner inden for it og læse bøger. Og det hele vil være drevet ved hjælp af solceller.

"Jeg har aldrig set hende grine"

Ihure og de andre børn får nu hjælp af en socialarbejder fra Dansk Flygtningehjælp, der hedder Milka. Hun besøger dem hver dag og hjælper dem med at komme på sundhedsklinik, få udleveret mad og komme i skole. Og så taler hun med dem om, hvordan de har det.

Di2020 Kakuma3

Men der mangler flere som Milka i lejren til alle de børn, der er alene. Børnene her har brug for moderlig kærlighed, og det er vigtigt, at de har en form for voksenkontakt hver dag, siger Milka. For børnene har oplevet lidt af hvert:

”Jeg har stadig ikke set dem grine”, siger Milka med lillebror Mario på armen, der er syg af malaria og underernæret.

Ihure vifter fluerne væk fra Marios øjne. Den yngste i børneflokken er faldet i søvn på hendes skød og læner sit hoved op ad hendes blomstrede bluse. Imens sidder Mary, Monica, Wilson, Paska og Joyce tæt ved hendes side. 14-årige Ihure er pludselig blevet voksen mange år før tid.

Fakta

  • Der bor i alt 34.518 flygtninge fra Sydsudan i Kalobeyei flygtningelejr
  • Lejren ligger i det nordøstlige Kenya 100 km fra grænsen til Sydsudan
  • Kakuma-lejren ligger kun 25 kilometer væk, og her bor 151.773 flygtninge af forskellige nationaliteter
  • 66 procent af befolkningen i Kalobeyei er børn
  • 2700 af dem er adskilt fra deres forældre
  • 350 husstande ledes af børn

Danmarks Indsamling sendes lørdag den 1. februar på DR1 kl. 19:00