© Eduardo Soteras Jalil
© Eduardo Soteras Jalil

Mustafa og Anas

 
 

Mustafa på 16 år er god til at bage brød. Han fortæller, at hemmeligheden er at være tålmodig, når dejen hæver. Man skal lade det stå så længe som muligt. Den tid, det skal tage, afhænger af vandet og temperaturen. Men han understreger, at det også er vigtigt at si melet og at ælte dejen med hænderne – som skal være rene.

Mustafas far blev såret af granatsplinter i Syrien og kan ikke længere arbejde. Derfor er Mustafa og hans 12-årige bror Anas blevet forsørgerne i familie, der består af syv personer i alt. Hver weekend bager Mustafa brød i det lokale bageri i deres nye hjemby Kulul i Tyrkiet mellem klokken 4.30 og 7.00 om morgenen. Her har de boet i tre år nu. Byen, der kun ligger nogle minutters kørsel fra grænsen til Syrien, er blevet dobbelt så stor i den tid på grund af de mange flygtninge. Hver dag inden skole sælger Anas brød fra det samme bageri i en times tid udenfor sin skole. Han holder et skilt op og råber ”Taza semit” – ”Friskt brød” til alle, der går forbi.

Begge drenge er stolte af at kunne hjælpe deres familie ved at arbejde. Men de vil også stadig gerne blive ved med at gå i skole, så de kan opfylde deres drømme. Mustafa vil være læge. Anas vil være politibetjent.

Foto: Eduardo Soteras Jalil / Dansk Flygtningehjælp