Af © Eduardo Soteras Jalil
Af © Eduardo Soteras Jalil

Aya og co.

Når man ikke har noget legetøj og man ikke må forlade den lille toværelses lejlighed, fordi ens forældre er bange for, at man bliver kidnappet, så giver det nye udfordringer til opfindsomheden. Otte-årige Aya (tv) styrer legen. Hun laver reglerne for den daglige sekretær-leg. Her taler hun i en imaginær telefon og dirigerer de andre børn til at komme indenfor og lære om hendes virksomhed. De laver deres egne pengesedler på papir og fortæller, at de nogle gange bliver meget rige i legen og kan købe huse og masser af mad. Sådan ser hver dag ud for børnene.

Aya og hendes søskende Leen på to år, Shahd på ni og Abdulkader på syv bor i Kilis i Tyrkiet, efter deres familie flygtede fra Aleppo for tre år siden. De havde ingenting med sig. Børnene savner deres legetøj i Syrien og de savner at kunne lege udenfor med andre børn.

Både Aya og Shahd vil gerne være sygeplejersker ligesom deres mor. Abdulkader drømmer mest om en eller anden dag at få sin egen mobiltelefon, så han kan ringe til deres tante, der stadig er i Syrien.

 

Dansk flygtningehjælp gør opmærksom på, at historierne er fra 2016, hvorfor børnenes situation m.m. kan være anderledes i dag.