Nigeria

Det nordøstlige Nigeria er påvirket af kampe mellem den militante gruppe Boko Haram, nigerianske myndigheder og en regional styrke. Den ustabile situation har ført til flere millioner internt fordrevne og flygtninge, massive overtrædelser af menneskerettighederne og en voksende humanitær krise.
 
 

Siden 2013 har de tre nordøstlige delstater, Adamawa, Borno og Yobe, været i undtagelsestilstand. Over 10 millioner mennesker er påvirket af konflikten, mere end to millioner er internt fordrevne, mens mere end 200.000 har måttet flygte til nabolande. Størstedelen af de fordrevne er kvinder og børn, som er særligt udsatte, når de er på flugt. Samtidig er der hårdt pres på lokalsamfund, der både er ramt af fødevaremangel, og som dagligt modtager nyankomne internt fordrevne.

Konflikten går kraftigt ud over økonomien i området. Der er stor mangel på investeringer udefra, handlen på tværs af grænserne er nærmest gået i stå og det påvirker de lokales mulighed for at brødføde sig selv og deres familier. De store sikkerhedsrisici går også ud over de humanitære aktører, som har svært ved at skaffe adgang til dem, der har brug for hjælp.

Dansk Flygtningehjælp og Danish Demining Group begyndte at arbejde i Nigeria i juli 2015 først med et kontor i Abuja og et større koordinationskontor i Yola og feltoperation i Mubi. I foråret 2016 forventer Dansk Flygtningehjælp at kunne gå i gang med at arbejde i delstaten Borno.

De primære aktiviteter inkluderer hjælp til internt fordrevne i uformelle lejre og værtssamfund gennem en række nødhjælpstiltag. Det inkluderer bedre sanitet, hjælp til at skaffe tag over hovedet og livsvigtige ejendele som f.eks. gryder og tæpper, adgang til mad og hjælp til at kunne forsørge sig selv. Derudover arbejder organisationen med de lokale for at sikre beskyttelse mod overgreb og sikre deres rettigheder.

Dansk Flygtningehjælp arbejder også med koordination af den humanitære indsats med FN, andre humanitære organisationer og de lokale, regionale og statslige aktører i Nigeria for at sikre den bedst mulige hjælp til de internt fordrevne og flygtninge.