Demokratiske Republik Congo

 
 

Konflikter har igen og igen plaget den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) gennem de seneste 20 år. Den årlige monitorieringsrapport for DR Congo, Humanitarian Needs Overview (HNO), viser i 2017, at 2,1 millioner mennesker i den østlige del af DR Congo er fordrevne, og den største procentdel af disse (40 %) er fordrevne i North Kivu-provinsen. I North Kivu var fordrivelsen et resultat af voldelig konflikt. I andre provinser har fordrivelsen været præventiv og resultatet af konflikter mellem grupper i lokalområder.

Dansk Flygtningehjælp (DFH) startede sine operatoner i DR Congo i 2009 og har udelukkende arbejdet i den østlige del af landet. Indsatsen startede i Ituril, Haut-Uélé og Bas-Uélé, og i 2013 udvidede den sig til North Kivu-provinsen, i byerne Goma, Kitchanga og Beni, som konsekvens af angrebet på Goma den 23. marts 2012. I denne periode gav DFH forskellige typer assistance, afhængig af prioriteter og behov. Dog var hovedfokus på levering af akut nødhjælp til de internt fordrevne. Aktiviteter omhandlede beskyttelse, uddannelse og uddeling af tæpper, tøj og andre basale fornødenheder.

I 2017 er DFHs aktiviteter fokuseret på uddannelse i en nødhjælpskontekst samt beskyttelse af børn i Beni-territoriet. I år implementer vi to projekter i disse specifikke sektorer takket være generøse bidrag fra EU's nødhjælpsfond, ECHO, svejtsiske SDC og UNICEF. Programmet koordineres med udgangspunkt i Goma og har en operationel lokal base i Beni samt to yderligere lokale baser i Oicha og Mangina.

I tæt samråd og samarbejde med det humanitære beredskab i DR Congo forventer DFH at udvide indsatsen til flere sektorer og til nye områder i landet i løbet af de kommende år for dermed at kunne hjælpe endnu flere mennesker, hvis liv er berørt af konflikter.