Demokratiske Republik Congo

 
 

Dansk Flygtningehjælp har siden 2009 arbejdet i nogle af de hårdest ramte dele af Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) for at hjælpe med at redde liv og reducerer lidelserne hos den del af befolkningen, der er ramt af konflikt og fordrivelser.

Seksten år efter underskrivelsen af ​​2002 Sun City fredsaftalen, der havde til formål at sætte en stopper for fire års krig, og trods udbredelsen af ​​verdens største fredsbevarende styrke i verden, er der stadig et stort fravær af fred i mange dele af DR Congo. 120 væbnede grupper - herunder nogle fra nabolandene Uganda, Rwanda og Burundi - angriber jævnligt den congolesiske hær og FN-fredsbevarende, kæmper med hinanden og terroriserer civile i de østlige provinser Ituri, Nordkivu, Sydkivu og Tanganyika og senest også i den ellers hidtidige tidligere stabile centrale region Kasai. Sikkerheden er ekstremt dårlig og krænkelser af menneskerettighederne sker overalt i landet, herunder drab, tortur, voldtægter, afpresning, kidnapninger, bortførelser og ødelæggelse af sundhedsklinikker, skoler og folks hjem.

En politisk krise forværrer desuden usikkerheden, da præsident Kabilas valgmandat udløb i 2016, og der er endnu ikke blevet afholdt nye valg. Bevæbnet vold, økonomisk ustabilitet og den stigende politiske krise gør samlet, at DR Congo er det, der i øjeblikket er hårdest ramt af fordrivelser i verden. Det er også illustreret ved, at FN har erklæret en såkaldt L3-emergency i landet i 2017, en status der ellers kun er i tre andre lande i øjeblikket: Irak, Syrien og Yemen. Omkring 4,3 millioner mennesker er for tiden drevet på flugt i landet og 1,7 millioner blev tvunget på flugt alene i 2017. Mange bliver tvunget til at flygte flere gange som følge af sammenstød mellem væbnede grupper og sikkerhedsstyrkerne, kampe mellem de væbnede grupper og en række menneskerettighedskrænkelser som følge af konflikten.

Dansk Flygtningehjælp begyndte at arbejde i DR Congo i 2009 og arbejdede oprindeligt i de nordøstlige Ituri, Haut-Uélé og Bas-Uélé provinser og flyttede i 2013 til den østlige del af Kivu-provinsen. I hele denne periode har DRC ydet uddannelse, beskyttelse, uddelt diverse hygiejneartikler og fødevarehjælp til det stigende antal mennesker, der var drevet på flugt som følge af konflikten.

Siden 2015 har Dansk Flygtningehjælp hjulpet over 22.000 børn tilbage til skolen, uddannet over 800 lærere og hjulpet 7.000 børn og unge i 33 såkaldt børnevenlige rum gennem dets humanitære indsats støttet af Den Europæiske Union (ECHO) og den schweiziske regerings bistandsorganisation (DDC). Fra og med juni 2017 har DRC udvidet arbejdet til nye dele af provinserne Nordkivu og Sydkivu, hvilket hjælper 4000 elever tilbage i skolen, træner 200 lærere og frivillige til at yde psykosocial rådgivning til fordrevne børn og giver mere end 1.200 husstande vigtige husholdningsartikler, blandt andet takket været UNICEF-støtte, som Dansk Flygtningehjælp gennemfører med andre internationale organisationer. Dansk Flygtningehjælp har også uddannet lokale organisationer til at inddrage og yde psykologisk pleje og psykosocial rådgivning til tidligere børnesoldater og børn, som har overlevet seksuel vold og misbrug. Med støtte fra UNHCR begyndte Dansk Flygtningehjælp i begyndelsen af ​​2018 at lede en lejr og yde retshjælp til 35.000 sydsudanske flygtninge i de fjerntliggende nordøstlige områder af Ituri og Haut-Uélé provinser.