I feel like now I can talk about this
I feel like now I can talk about this

”Nu kan jeg endelig sige min mening, når folk vil presse mig til at blive gift”

Arrangerede ægteskaber for mindreårige og tvangsægteskaber forekommer hyppigt i Sydsudan. Dansk Flygtningehjælp arbejder med teater som oplysningsform for at fortælle om problemerne med dette.
 
 

”Arrangerede ægteskaber for mindreårige og tvangsægteskaber er et stort problem. Det fører til en sort fremtid for familier.”

Sådan var Achol Garang’s første reaktion, efter hun havde set Dansk Flygtningehjælps teatergruppe opføre sange og små teaterstykker om risiciene ved tvangsægteskaber for unge kvinder. Achol er en 55-årig sydsudanesisk kvinde som for nyligt er ankommet til en landsby i det nordlige Sydsudan efter at have søgt tilflugt i Sudan de sidste par år, på grund af kampene i hjemlandet. Hun er sammen med en stor flok mennesker stimlet sammen for at se teaterstykkerne og de efterfølgende diskussioner.

Adut er en 17-årig kvinde som også har set teatergruppens optræden. Hun vendte tilbage til sin landsby i Sydsudan sidste år og håbede på, at hun kunne vende tilbage til sit normale liv. Ligesom mange andre unge kvinder føler hun sig presset af sin familie og lokalsamfundet til at blive gift og dermed sikre sin familie en brudepris, som kan holde sulten for døren i et stykke tid:

”Jeg blev så glad for at se, at mine forældre, naboer, fætre og kusiner alle så teaterstykkerne. Jeg føler, at jeg nu endelig kan sige min mening, når folk presser mig til at blive gift,” siger Adut.

En ung mand tilføjede: ”Jeg opfordrer alle kvinderne til at kæmpe imod tvangsægteskaber. Dette har påvirket levevilkårene for kvinder og unge piger i lang tid, og hvis vi ikke snart gør noget ved det, vil det bare fortsætte.”

Tidligere på året foretog Dansk Flygtningehjælp en omfattende undersøgelse af forholdene blandt de nyligt tilbagevendte omkring Aweil i Sydsudan. Undersøgelsen skulle finde ud af, hvad de manglede og hvilke særlige behov de havde, for at føle sig trygge. Resultaterne pegede på, at et af de mest udtalte problemer var diskriminering, undertrykkelse og voldelig adfærd rettet mod kvinder. Dette kom blandt andet til udtryk i form af hustruvold, voldtægter og tvangsægteskaber af unge piger. Den markante undertrykkelse af kvinder i området er lidt af et tilbageslag for de tusindvis af sydsudanesiske kvinder, der havde håbet på, at de kunne lægge deres frygt for vold og krig bag sig, efter hjemkomsten.

Flere undersøgelser har bevist at det første og vigtigste skridt i processen for at bekæmpe arrangerede ægteskaber er, at skabe et forum hvor familier, lokalsamfund og unge kan tale sammen om emnet. Dansk Flygtningehjælp besluttede derfor at starte en oplysningskampagne i samarbejde med en lokal NGO, der arbejder med tema-baseret teater som oplysning. Indsatsen har vist sig at være en effektiv måde at oplyse og engagere lokalsamfundet i dette følsomme emne, der har så stor betydning for kvinder og unge pigers livsvilkår og fremtidsmuligheder.

Henimod slutningen af forestillingen, tilføjede en af de lokale ansatte for Dansk Flygtningehjælp:

“Teater er sjovt og inkluderende; at opføre teaterstykker i byrummet er en måde at få alle medlemmer af lokalsamfundet engagerede – og det er en meget effektiv måde at nå både ofre og gerningsmænd samt de lokale overhoveder i landsbyerne. På den måde når vi ud til stort set alle ved at lave disse workshops.”